“Bouwen, bouwen, bouwen? Er is te weinig capaciteit!”

Artikel delen

Al van jongs af aan heeft Bram Albert (25) een fascinatie met gebouwen. Van het spelen met LEGO en computerspelletjes zoals SIMS tot het kijken op de bouwplaats. Dat hij de studie Bouwkunde is gaan doen is dus allerminst verrassend. In 2021 studeerde hij af in Tilburg. Met een dikke 9 voor zijn 250 pagina’s dikke afstudeeronderzoek over modulair bouwen. Daarover heeft deze Brabantse enthousiasteling een duidelijke visie.

Bouwkunde voelde voor Bram intuïtief als de juiste keuze. Maar welke richting hij binnen dit vak op wilde gaan wist hij nog niet. Architectuur viel snel af, dat vindt hij te abstract. “In het vierde kwartaal van mijn eerste studiejaar liep ik een snuffelstage bij bouwbedrijf Janssen de Jong. Ik draaide mee op de bouwplaats en dat smaakte meteen naar meer.” Het werk beviel hem zo goed dat hij besloot duaal te gaan studeren: twee dagen in de schoolbanken, drie dagen werken. “De dingen die ik in de boeken leerde zag ik echt tot leven komen. Zo was ik van begin tot eind betrokken bij een bouwproject van 81 woningen.” Superleerzaam en ook veilig. “Als student mag je nog fouten maken. En van fouten leer je. Ook leer je direct wat wel en niet bij je past qua werk.”

Op z’n plek

Bram werkt sinds april 2021 bij het Oirschotse De Meeuw, dat gespecialiseerd is in modulair bouwen. Zijn functie is tweeledig: enerzijds is hij interne projectleider voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), anderzijds werkt hij mee aan de ontwikkeling van een configurator: het ultieme BIM-model. “Ik leer het bedrijf zo in sneltreinvaart kennen. Alles is met elkaar verweven en mijn werk raakt veel afdelingen.”

Omdat De Meeuw in de modulaire tak opereert, kent het bedrijf andere afdelingen dan traditionele bouwbedrijven. Sommigen hebben geen bouwkundige achtergrond, zoals de salesmanagers. “Wat zie je? Niet iedereen spreekt dezelfde taal. De techneut denkt in techniek en sales in verkopen. Het lijkt mij een mooie uitdaging om de kennis van deze afdelingen samen te brengen en op elkaar af te stemmen.” Van deze mix aan mensen leert hij veel. Dus het liefst blijft hij nog wel even zitten.

Toekomst is modulair

In zijn vrije tijd werkt Bram al stilletjes aan een persoonlijk project: een handboek Modulair Bouwen. “Het idee is er, de opzet ook. Nu nog de tijd.” Hoe pas je het toe in de praktijk? Wat is er al gedaan? En welke invloed heeft het op de sector en diverse stakeholders? Vragen die hij in zijn handboek gaat beantwoorden. Modulair bouwen is een beetje een containerbegrip geworden. Letterlijk. “Ik wil duidelijk uiteenzetten wat het precies is, welke vormen van modulair bouwen er zijn en wat de potentie ervan is.”

In plaats van bouwen wordt er meer geproduceerd en gemonteerd aan de hand van gestandaardiseerde industriële processen. Concepten spelen de hoofdrol en de uitdaging is om voldoende ontwerpvrijheid te kunnen bieden binnen een modulaire concept. “Als traditioneel bouwbedrijf vind je steeds opnieuw het wiel uit. Ieder project is anders en je blust continu brandjes.” Modulair bouwen is daarentegen duurzaam en efficiënt, en dat is gezien de huidige woningnood hard nodig. “In Den Haag roepen ze ‘bouwen, bouwen, bouwen’, maar ze vergeten dat er te weinig capaciteit is.”

Is modulair bouwen dan dé oplossing? “Zo’n transitie brengt veel teweeg en vraagt om diepte investeringen en veel aanpassingsvermogen. Zeker in een conservatieve branche als deze.” Maar die uitdaging grijpt Bram met beide handen aan!

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.