Bouwplaatsbeveiliging voorkomt vertraging en gedoe

Artikel delen

Twee BouWatch cameramasten bewaken het grote bouwterrein aan de Hogehilweg in Amsterdam Zuid-Oost. Hier verrijzen in 4,5 jaar vijf hoge woontorens, twee lage woontorens, kantoorruimten, een commerciële plint en een kinderdagverblijf. “De waarde van gestolen goederen is vaak niet groot, maar de overlast daarna wel. Bouwplaatsbeveiliging is daarom onmisbaar. En daar voegen we vanaf januari 2022 ook toegangscontrole aan toe. Uiteindelijk worden we daardoor flink ontzorgd”, zegt Sjaak Heetebrij, hoofduitvoerder Pleijsier Bouw.

Tekst: ing. Frank de Groot

Zicht op één van de cameramasten van BouWatch.

Wanneer ik arriveer op de bouwplaats zijn grote sloopmachines van Lagemaat in een hoek van het terrein bezig om het casco van een zeslaags kantoorgebouw ‘af te knabbelen’. De rest van het grote terrein is al schoon en in een deel is al een bouwput gecreëerd met damwanden en stempelramen. “Het is nu nog relatief rustig, maar op het hoogtepunt van de bouw lopen hier naar schatting 450 mensen rond. Pas medio 2025 wordt het hele project opgeleverd”, zegt Sjaak.

Diefstal

Sjaak is al ruim dertig jaar werkzaam bij hoofdaannemer Pleijsier Bouw en kent nog de tijd dat een onbeveiligde bouwplaats een grote aantrekkingskracht uitoefende op ongure types die ’s nachts gereedschappen en andere waardevolle goederen meenamen. “Sinds ongeveer vijftien jaar worden onze bouwplaatsen bewaakt en dat scheelt veel ellende. Deze bouwplaats ligt in een grote stad, dus weet je dat de kans op diefstal groter is dan gemiddeld.”

Meest in trek tegenwoordig is koper: “Dan proberen ze kabels met koper te stelen. Dat kost je dan een keer 500 euro, maar als dan ’s morgens blijkt dat door de koperdiefstal de bouwplaats zonder stroom staat, ben je uren bezig met herstel. Dan kan de schade oplopen tot duizenden euro’s. Tegenwoordig gaan we daarom steeds vaker over van koper naar aluminium. Ik heb zelfs meegemaakt dat ze op een project de waterleiding hadden doorgezaagd, omdat ze dachten dat het koper was. Stond de hele kelder onder water. De gevolgschade is ook dan veel groter dan de waarde van het gestolen materiaal.”

Beveiliging

Een beveiligde bouwplaats maakt de kans op diefstal en gevolgschade een stuk kleiner. Daarom werkt Pleijsier Bouw al vijftien jaar met BouWatch. “Er staan nu twee cameramasten, omdat het terrein nog grotendeels leeg is en dus goed is te overzien met twee camera’s. Maar als vanaf volgend jaar de nieuwbouw de hoogte in gaat, hebben we meer camera’s nodig om overal goed zicht te houden. De camera’s werken op bouwstroom, maar zijn tevens voorzien van accu’s. Dus stiekem de stroomtoevoer blokkeren heeft geen zin.”

Sjaak legt uit dat BouWatch eerst een bezoek brengt aan de bouwplaats. Samen wordt bekeken welke beveiliging nodig is. “Ik werk met een vast contactpersoon, dus dat is prettig. De camera’s zijn later eenvoudig uit te breiden. Verder heb ik er geen omkijken naar. Vanaf een vaste tijd na het sluiten van de bouwplaats worden de camera’s geactiveerd. Die tijden zijn uiteraard eenvoudig aan te passen.”

Meldkamer

De camera’s werken met speciale software (Video Content Analyse) die beweging van mensen kan detecteren. Indien er beweging wordt geregistreerd gaat er automatisch een melding naar de gecertificeerde meldkamer van BouWatch. Sjaak: “In de vroege avond kan er twijfel zijn over de personen die worden gesignaleerd: is dit personeel dat nog lang moest doorwerken? Ik krijg dan een telefoontje en bel vervolgens met de personen die daar nog aanwezig zouden kunnen zijn. Indien die aangeven al in de auto te zitten of thuis te zijn, gaat er een melding naar een beveiligingsbedrijf. Die stuurt dan beveiligingsmensen voor nadere controle. Bij onraad wordt uiteindelijk de politie ingeschakeld.”

In de keet waar we zitten hangt ook een camera. Sjaak legt uit: “Dat is een camera van het Flex-systeem van BouWatch. Hiermee beveilig je bijvoorbeeld de bouwketen en opslagplaatsen. Maar we willen ze ook straks gaan plaatsen in de trappenhuizen van de ruwbouw. Als criminelen een gebouw in willen, moeten ze toch via de trap. Ik schakel de camera van deze kantoorunit in met een druppel aan mijn sleutelbos. Dat doe ik als ik de keet verlaat. En ’s morgens deactiveer ik die weer.”

Toegangscontrole

Sjaak Heetebrij bij een cameramast. Op de achtergrond wordt het laatste casco van een oud kantoorgebouw gesloopt.

Vanaf januari 2022 is de bouwplaats alleen nog toegankelijk via toegangscontrole bij de twee ingangen. “Dan gaan we werken met Bouwplaats Check-in software met daaraan gekoppeld een BouWatch Checkpoint. Bij dit slimme kastje, dat bij de bouwplaatstoegang wordt opgehangen, kunnen mensen zich met een pasje aan- en afmelden. Zo weten we precies wie er op de bouwplaats is. Ook moet iedereen op de bouwplaats de veiligheidsregels kennen en moet men toestemming hebben in Nederland te werken. Dat kun je via Bouwplaats Check-in borgen door aan mensen pas een pasje toe te kennen als ze een veiligheids- en ID-test met goed gevolg hebben afgelegd.”

Het slimme kastje met intercom en camera houdt ook de mandagenregisters, dagstaten en calamiteitenlijsten bij. Volgens Sjaak neemt dit systeem hem straks dan ook veel werk uit handen: “Kijk, nu rijden alleen de machines voor sloop- en grondwerk af en aan. Dat is nog wel te overzien, maar vanaf volgend jaar komen hier meer disciplines. Dan zou ik iedereen moeten controleren. Dan komen ze ineens binnen met een veiligheidschecklist die ik dan moet goedkeuren. Of er is gedoe over de identiteit van een buitenlandse werknemer. Als dat de hele dag doorgaat, kom in nauwelijks aan mijn werk toe. Nu wordt dat allemaal geregeld via Bouwplaats Check-in.”

BouWatch Checkpoint.

S│P│O│T│

Bron: Pleijsier Bouw.

Het project SPOT in Amsterdam Zuid-Oost is in 2025 een levendige en gemengde woon- én werkwijk met circa 1.090 nieuwe woningen, 13.000 m² kantoorruimte en 4.000 m2 voor overige voorzieningen. Er komen naar schatting 2.500 nieuwe bewoners. Om plaats te maken voor de nieuwe wijk worden bestaande kantoorgebouwen gesloopt.

Het project bestaat uit de bouw van vijf woontorens, waarvan de hoogste met 115 meter straks tot de hoogste woontorens in Amsterdam behoren. Daarnaast komen er twee lage woontorens, kantoorruimten, een commerciële plint, een kinderdagverblijf en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage met 750 parkeerplaatsen. De totale bouwtijd van dit project is vier jaar en vier maanden.

BouWatch
www.bouwatch.nl