Tegellijmen worden uitgedaagd
Steeds vaker worden grootformaat of zelfs zeer grootformaattegels toegepast. Wanneer grootformaat tegels ook nog eens worden gecombineerd met vloerverwarming, kunnen ze 0,5 tot 1 mm uitzetten. Dat lijkt niet veel, maar bij een onvervormbare lijmmortel kan de tegel gaan barsten of losraken. Weber Beamix introduceert daarom S1 en S2 tegellijmen, die door hun flexibiliteit meebewegen met de tegel.
Tekst: ing. Frank de Groot
Tegels hebben van oudsher vooral een functionele rol, zoals het waterdicht maken van wanden en vloeren, die bovendien eenvoudig zijn schoon te houden. Maar tegenwoordig zijn tegels ook een heel trendy product, waarmee het design van natte ruimten wordt bepaald. Naast de vroegere standaardtegels van 15 x 15 cm en 20 x 20 cm, is het aantal formaten enorm gegroeid. Dat varieert van mozaïektegels tot enorme tegels van wel 1 x 3 meter of zelfs nog groter. De Europese Tegelzettersfederatie gebruikt de volgende definitie om een onderscheid te maken tussen grootformaat- en zeer grootformaattegels : XL tegels zijn 1 m² of groter, XXL tegels hebben een oppervlakte van 3 m² of meer.
Vloerverwarming
Naast de opkomst van XL en XXL-tegels, neemt ook het gebruik van vloerverwarming toe. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de energietransitie. Woningen die zonder aardgasaansluiting worden opgeleverd (sinds 1 juli 2018 is voor netbeheerders de plicht vervallen om nieuwbouw aan te sluiten op het aardgasnet) of bestaande woningen die van aardgas worden losgekoppeld, gaan over op andere energiesystemen. Veelal gaat het dan om warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Deze systemen zijn het meest efficiënt in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Maar dan moet de woning tevens goed geïsoleerd zijn om een comfortabel binnenklimaat te krijgen.
Een tegelvloer is door het grote accumulerende vermogen ideaal in combinatie met vloerverwarming. Duits onderzoek (vermogenstests overeenkomstig DIN EN 1264, uitgevoerd door Universität Stuttgart) toont zelfs aan dat de klimaatregelende tegelvloer tot 50% energiebesparing kan opleveren. Ook vloerkoeling is mogelijk.
Flexibele tegellijm
De lijm voor het leggen van grote tegels moet vervormbaar zijn. Hoe groter het oppervlak van de tegel, hoe hoger de belasting en werking waaraan het oppervlak zal worden onderworpen. Natuurlijke vervormingen of vervormingen veroorzaakt door externe factoren (zoals temperatuurschommelingen) kunnen de tegel beschadigen of losmaken. Volgens de Norm UNI 11493,1 worden voor keramische tegels met een zijde van 90 of 120 cm de verbeterde lijmen (klasse 2) en vervormbare lijmen (klasse S1 of S2) aanbevolen. Vervormbare lijmen worden gekenmerkt door hun lage elasticiteitsmodulus, waardoor ze efficiënter worden bij spanningen die worden veroorzaakt door het verschillende gedrag van de materialen waaruit het installatiesysteem bestaat.
Klasse S1 en S2 lijmen garanderen een blijvende hechtsterkte bij bewegende ondergronden. Klasse S1 staat daarbij voor ‘vervormbaar’ met een dwarse vervorming tussen 2,5 en 5 mm. Klasse S2 staat voor ‘zeer vervormbaar’, met een dwarse vervorming groter dan 5 mm. Indien de verticale verplaatsing kleiner blijft dan 2,5 mm, wordt er geen specifieke klasse toegekend.
Tegellijm webercol S1
De stofarme tegellijm webercol project + is een zeer flexibele poeder tegellijm voor het plaatsen van keramische wand- en vloertegels, ook op vloerverwarming. Deze tegellijm is geschikt voor het (projectmatig) verlijmen van normale en XL keramische tegels op vrijwel alle ondergronden waar extra flexibiliteit gewenst is. Denk aan toepassing op cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton, gipsvezelplaten, pleisterlagen, kalkzandsteen, gasbeton, hardschuimplaten, bestaande tegels, et cetera. Deze tegellijm kan zowel binnen als buiten worden toegepast en is daardoor ook geschikt voor het betegelen van buitenterrassen.
Tegellijm webercol megaflexx S2
De stofarme tegellijm webercol megaflex S2 is een uiterst flexibele poeder tegellijm met extreem hoge hechting voor het lijmen van XL- en XXL-tegels, op allerlei ondergronden. Doordat deze tegellijm geschikt is voor grootformaat tegels op vloerverwarming, is het plaatsen van een ontkoppelingsmat overbodig. De tegellijm kan gebruikt worden voor harsgebonden- en composiettegels en keramische tegels met glasvezelvlies. Dat laatste is bereikt door toevoeging van harsen aan de tegellijm.
Ook deze tegellijm is zowel binnen als buiten toepasbaar. De geschikte ondergronden zijn divers: cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton, gipsvezelplaten, pleisterlagen, kalkzandsteen, gasbeton, hardschuimplaten, bestaande tegels, hout, het kan allemaal. Verdere toepassingen zijn onder andere buitenterrassen, het plaatsen van tegels op jonge dekvloeren (1-3 dagen oud) en zelfs geveltoepassingen.
Tips
Voor beide nieuwe lijmen geldt: zuigende ondergronden moet men voorstrijken met webertile prim, tegelprimer voor poreuze ondergronden. Niet zuigende ondergronden worden voorgestreken met webertile prim S, tegelprimer voor niet-poreuze ondergronden. De corrigeertijd is na aanbrengen circa 20 (S2 lijm) tot 25 (S1 lijm) minuten. De verwerkingstijd van de aangemaakte lijm is ongeveer 3 (S2 lijm) tot 4 (S1 lijm) uur.
Nog een tip bij vloerverwarming: schakel de vloerverwarming 24 uur van tevoren uit. De vloer geleidelijk opwarmen bij het in gebruik nemen van de vloerverwarming. En daarna: lekker genieten van uw tegelvloer!
Saint-Gobain Weber Beamix
www.nl.weber.