Wintermaatregelen kalkzandsteen stroomlijnen bouwproces

Artikel delen

Het idee dat de winters in Nederland steeds milder worden en daarmee wintermaatregelen onnodig maken, is misplaatst. “Sterker, ze worden juist extra nodig nu we winters hebben waarin het de ene week ver boven nul graden is en veel regent en de volgende week opeens drie dagen lang behoorlijk vriest. Als Calduran adviseren wij aannemers om preventieve maatregelen te nemen die hen kunnen helpen om rond die fluctuerende omstandigheden zo lang mogelijk door te werken. Als het echt gaat vriezen, houdt het op. Maar er zijn echt dagen winst te behalen als je een aantal maatregelen neemt.”

Calduran wil niet op de stoel van de aannemer gaan zitten, maar hoopt door middel van adviezen de aannemer te ondersteunen bij het nemen van de juiste wintermaartregelen om zijn proces zo min mogelijk te laten verstoren. Marcel Kraaijevanger Manager Service & Support bij Calduran Kalkzandsteen: “Onze adviezen zijn erop gericht dat de aannemer zo lang mogelijk kan doorbouwen in de winterperiode. Behalve een ongestoord bouwproces wil je natuurlijk ook dat de preventieve maatregelen helpen voorkomen dat er schade aan kalkzandsteen ontstaat. Kalkzandsteen is goed bestand tegen vorst tijdens de bouwperiode, maar niet in combinatie met pekel, keukenzout of andere dooikorrels. Dit kan zorgen voor schade aan kalkzandsteen- en betonconstructies. Verwijder daarom de sneeuw zoveel en zo snel mogelijk met de sneeuwschuiver en gebruik grof (breker)zand om gladheid tegen te gaan. Zand is een goed alternatief om te gebruiken in plaats van dooimiddelen.”

Goed voorbereid

Een stukje bewustwording, dat hoopt Calduran met de tips en adviezen te bereiken. Marcel Kraaijevanger: “In het najaar verspreiden wij leaflets met tips en de projectbegeleiders kunnen bij hun bezoek aan de bouwplaats aanwijzingen geven voor de verwerking van kalkzandsteen in de winterperiode. Ons algemene advies: houd de weersvoorspellingen goed in de gaten en neem voorzorgsmaatregelen gedurende de gehele winter, dan bent u altijd goed voorbereid en wordt u niet verrast door invallende vorst.”

Praktische maatregelen

Een aantal praktische tips vanuit Calduran:

 • Vooral in natte koude periodes is het op houten regels plaatsen van elementen of blokken belangrijk, hiermee wordt het optrekken van vocht en vervuiling voorkomen.
 • Dek na het lossen van de vrachtwagen de producten met een bouwzeil goed af, met een open zijkant voor de nodige ventilatie. Daarbij is het verstandig de zijde van een naastliggende rijbaan dicht te houden in verband met eventueel opspattend vuil.
 • Dek ook na het opperen de kalkzandsteen goed af. Hiermee voorkomt u dat producten door regen, sneeuw of ijzel te nat worden of beijzelen. Te natte elementen kunnen bij nachtvorst beijzelen of aan elkaar vriezen waardoor ze niet meer verwerkt kunnen worden.

Lijmen bij vorst

Er zijn tevens praktische tips voor het lijmen en de nazorg:

 • Gebruik de Calduran winterlijmmortel.
 • Breng de lijmmortel niet te ver vooruit aan, maar juist voor het stellen van de blokken of elementen.
 • Als het zowel overdag als ’s nachts gaat vriezen mag er niet meer gelijmd worden.
 • Verwerk nooit beijzelde producten, hierop ontstaat geen hechting van de lijmmortel.
 • De hijsgaten van de lijmblokken en elementen moeten schoon en ijsvrij zijn in verband met voldoende grip van de elementenklem.
 • Bij temperaturen onder de 5 °C is de sterkte-ontwikkeling van de standaard kimmortels minimaal. Houd er rekening mee dat de sterkte van de kimmortel maatgevend is voor het moment dat de betonvloeren mogen worden gelegd. Gebruik daarom de speciale Calduran Kimfix. Dit is een mortel met een hogere eindsterkte en een snellere verharding bij lage temperaturen.
 • Dek de kim af. Zo houdt u deze sneeuwvrij en voorkomt u ijzel en rijpvorming op de bovenzijde van de kimblokken.
 • Dek bij sterke nachtvorst het verse lijmwerk goed af.
 • Gebruikt u minisilo’s, dan raden wij u aan om het water in de menger af te tappen en de mengschroef te bedekken.

Calduran heeft naast deze tips verschillende adviesbladen die ondersteunen bij de juiste keuze en verwerking van kalkzandsteen. Zie hiervoor de website of vraag het aan de projectbegeleiders.

Calduran
www.calduran.nl