“De bouw spookte altijd door mijn hoofd”

Artikel delen

Geen Villa Achterwerk, maar constructietekeningen. Anahit Beglarian (32) kreeg de bouw met de paplepel ingegoten en een carrière als architect werd al jong haar toekomstdroom. Diverse studies en verschillende banen later is Anahit eindelijk waar ze wil zijn: de bouw. Vanuit haar verregaande vakliefde is ze klaar om stereotypen te doorbreken en maatschappelijk impact te maken.

Portret van een jongedame Techniek zit in Anahits DNA. Haar vader was bouwkundig ingenieur en moeders ontwikkelde microchips voor gevechtsvliegtuigen. “Als klein meisje wist ik zeker dat ik naar de Technische Universiteit wilde. Echter toen ik ging studeren, overleed m’n vader en durfde ik niet meer. Het vertrouwen om te doen waar hij zo goed in was, verdween als sneeuw voor de zon.” Anahit gooide het daarom over een compleet andere boeg Toch wakkerde biologie noch taalkunde haar vuur aan. “Ik ben een echt mensenmens en heb de reuring en energie van anderen nodig. Een lab of veldonderzoek is dus niets voor mij.” De bouw bleef door haar hoofd spoken, maar haar roeping liet nog even op zich wachten.

Van wimperstylist naar calculator

Na het studeren runde Anahit als supervisor een shop-in-shop bij De Bijenkorf. Toen ze al snel haar plafond bereikte, besloot ze van haar hobby haar werk te maken en opende een wimpersalon. “Binnen no time had ik een goedlopende eigen zaak en ging elke dag met plezier naar werk.” Tot eind 2019. Anahit moest kiezen: uitbreiden en mensen aannemen of stoppen. “Corona hakte voor mij de knoop door. Achteraf gezien beter, ik was nog jong en omscholen was dus minder ingrijpend.”

Met wat aanmoediging besloot ze de sprong te wagen. Als zij-instromer behaalde Anahit haar technische papiertje en momenteel volgt ze een versnelde opleiding voor een aannemersdiploma. Na een grote omweg kwam ze als branchevreemde dus toch terecht waar ze altijd van droomde. “Als calculator bij IJbouw zit ik nu helemaal op mijn plek. Toch hoop ik ooit samen met m’n man (zelfstandig timmerman) een bedrijf te starten. Om zo nog meer impact te maken en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.” Haar eerste ideeën? Betaalbare tiny houses die alleenstaanden of starters ontzorgen en de woningmarkt toegankelijker maken voor iedereen.

Meisjesdromen

Als je Anahit buiten werk treft denk je niet meteen aan de bouw. Toch verruilt ze haar hakken met liefde voor stalen neuzen en is ze altijd klaar voor actie. “De genderstereotypen binnen de bouw zijn eeuwig zonde, daar ligt nog zoveel werk.” Het NPO-programma Vrouwen die Bouwen dat onlangs verscheen vindt ze dan ook fantastisch. “Ze laten op een doodnormale manier zien dat vrouwen net zo goed stukadoor, kraanmachinist, heier of chef-monteur zijn.” Deze bewustwording begint volgens Anahit echter al bij de jonge generatie. “Volwassenen spelen hierin een grote rol. Daarom hebben mijn dochters een keukentje én werkbank staan en neem ik ze geregeld mee langs de bouwplaats.” Haar aanpak werkt. “Een van de twee riep laatst: ‘Als ik later groot ben, wil ik bouwen!’. Dat maakt me natuurlijk ontzettend trots.”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.