Kalkzandsteen: 50 jaar jong!

Artikel delen

Kalkzandsteen bestaat al ongeveer 50 jaar en valt onder de traditionele bouwwijzen, maar recent onderzoek toont aan dat kalkzandsteen juist uitstekend past in de moderne en toekomstige bouw. Bouwen met kalkzandsteen is prijstechnisch zeer gunstig, maar het materiaal scoort ook hoog op duurzaamheid.

xella kalkzandsteen

De Nederlandse bouw staat voor de opgave om te voorzien aan een enorme woningbehoefte. De vraag bereikt naar verwachting in 2025 een hoogtepunt met 419.000 woningen. Er zullen dan ook in korte tijd veel betaalbare woningen gebouwd moeten worden, voornamelijk voor starters en het lagere woonsegment. De kostprijs van de woningen is daarbij dus enorm belangrijk.

Snelheid en kosten

Een onderzoeksrapport van AACON toont aan dat een bouwsysteem op basis van kalkzandsteen de meest economische materiaalkeuze is ten opzichte van prefab beton, keramiek en HSB. Dat geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen. Ook de benodigde bouwsnelheid met kalkzandsteen is vergelijkbaar of zelfs sneller dan andere materialen. De uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden op de site www.natuurlijkbouwen.nl.

Dit onderzoek is uitgevoerd op initiatief van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform, dat tevens een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de duurzaamheid van kalkzandsteen ten opzichte van andere gebruikelijke casco’s zoals gietbeton, prefab beton en keramische materialen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het gerenommeerde bureau NIBE.

Milieubelasting

Het onderzoeksrapport van NIBE toont aan dat woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen een lage MKI-waarde (milieukosten-indicator) kennen en resulteren in een lage MPG-score (Milieu Prestatie Gebouwen) in vergelijking met prefab beton, gietbeton en keramiek. Dit geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen. De MPG wordt de komende jaren steeds belangrijker omdat de eisen daarvoor bij een bouwaanvraag zullen worden verscherpt.

Ruim de helft van wat in Nederland gebouwd wordt, wordt gerealiseerd in kalkzandsteen. Naast kosten en duurzaamheid is ook de flexibiliteit van het bouwsysteem een van de argumenten om hiervoor te kiezen. In kalkzandsteen is het tot in een heel laat stadium mogelijk om ontwerpwijzigingen en kopersopties door te voeren.

Xella levert Silka kalkzandsteen elementen per project op maat. Nieuw is dat Xella daarbij ook de mogelijkheid aanbiedt om de elementen zelf te monteren. Xella maakt daarvoor gebruik van eigen mensen, maar ook van kalkzandsteenlijmbedrijven. Bij cellenbeton bood Xella deze service al langer aan, maar voor kalkzandsteen is dit een recente ontwikkeling. Voordeel voor de aannemer is dat hij voor het hele kalkzandsteencasco maar met één partij en met één gesprekspartner te maken heeft.

Xella
www.xella.nl