Hergebruik gerecyclede bitumen maakt cirkel rond

Artikel delen

Met het Derbigum NT biedt Derbigum een circulaire dakoplossing voor gebouweigenaren. Zowel in de NT onderlaag als in de NT toplaag zijn Derbitumen – gerecyclede bitumen – verwerkt. “Ook de glasvlies- en polyesterwapening zijn van gerecyclede materialen gemaakt. Na het einde van de levensduur worden deze hergebruikt en daarmee maken we de cirkel rond”, zegt John Poppelaars, Directeur Derbigum Nederland.

De onderlaag Derbicoat NT bevat minimaal 30% gerecyclede content en de toplaag Derbigum NT minimaal 25%. “De verwachting is dat die aandelen gerecyclede grondstoffen in nieuwe producten in de toekomst steeds groter worden, waarbij het onze grote wens en ambitie is om uiteindelijk helemaal in onze eigen grondstofbehoefte te kunnen voorzien”, zegt Poppelaars.

Inname bitumen

Voor de productie van Derbitumen gebruikt de fabrikant bitumen uit verschillende ‘inzamelstromen’. “Naast de productieresten uit onze eigen fabriek, zamelen we ook de snijresten in, die de verwerkers van ons bitumen op hun projecten overhouden. Daarvoor bieden we bigbags aan, waarmee wij de snijresten voor de dakdekkers afvoeren en naar onze fabriek transporteren. Daardoor hoeft de verwerker geen stortkosten te betalen en voor ons is het snijafval waardevolle grondstof.”

Ook oude bitumen daken die vervangen worden, kunnen als grondstof dienen voor Derbitumen. Poppelaars: “Het terugnemen van oude daken is erg belangrijk om in de toekomst voldoende recyclebare grondstof voorhanden te hebben. Daar valt nog veel winst te behalen, want ieder bitumen dak dat nu naar de vuilstort wordt afgevoerd, kan mogelijk hergebruikt worden.”

Kwaliteit

Hoewel Derbigum graag zoveel mogelijk oude bitumen inneemt voor hergebruik, wordt zorgvuldig gekeken naar ieder aanbod. Poppelaars: “Voordat we een gebruikt dak innemen, controleren we vooraf wel de kwaliteit en exacte samenstelling van het dak. Het moet wel aan onze kwaliteitseisen voldoen.”

Daarvoor gaat Derbigum ter plaatse om via een insnijdingen meerdere monsters van het dak te nemen en mee te nemen voor een uitgebreide test in het eigen laboratorium. “Zo weten we zeker dat we alleen verantwoorde materialen in onze recyclestroom verwerken.”

CO2-reductiecertificaat

Door gebruik te maken van Derbitumen worden er voor de productie van Derbigum NT minder nieuwe grondstoffen gebruikt. “Dit zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot. Poppelaars: “Daarom bieden wij voor daken die voorzien zijn van een Derbigum NT dakbedekking een CO2-reductiecertificaat aan de gebouweigenaren. Vooraf wordt de reductie van CO2 berekend en vastgelegd in het certificaat. Die berekening kan de gebouweigenaar meenemen in bijvoorbeeld een complete CO2-besparingsverklaring.”

Derbigum
www.derbigum.nl