Kalkzandsteen blijft economisch beste keuze

Artikel delen

Kalkzandsteen is de voordeligste bouwmethode ten opzichte van beton, keramiek en houtskeletbouw. Dat geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen én appartementen, zo bleek vorig jaar uit onafhankelijk onderzoek. De stijgende bouwkosten zijn een probleem in de hele sector, maar veranderen niets aan de positie van kalkzandsteen als economisch beste keuze.

xella

Het kostenonderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd door AACON, in opdracht van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK). Inmiddels heeft VNK AACON opdracht gegeven tot een herhaling van het onderzoek, op basis van de huidige prijzen van de diverse bouwmaterialen.

Vergelijkbare ontwikkelingen

Als gevolg van de ontwikkeling van met name energieprijzen, transportprijzen en de wereldmarkt, worden grondstoffen en productie van bouwmaterialen steeds duurder. “Maar dat geldt ook voor prefab beton, gietbeton en keramiek. In de steenachtige materialen zijn de ontwikkelingen met elkaar vergelijkbaar”, zegt Han den Hartog van Xella. Houtskeletbouw heeft uiteraard te maken met de hoge houtprijzen op de wereldmarkt.

“Maar in het kostenonderzoek speelt meer dan het materiaal op zich. Ook bouwsnelheid is in het onderzoek meegenomen. Dat is een factor die onveranderd is gebleven.”

Absolute prijzen

De actualisering van het onderzoek zal dan ook vooral invloed hebben op de grafieken met de bouwprijzen en het absolute verschil in prijs tussen de verschillende methodes. Eind vorig jaar becijferde AACON dat voor een rijtjeswoning het verschil tussen kalkzandsteen en prefab beton € 8.596 bedroeg, en het verschil met gietbeton € 4.438 per woning. In totale montage-uren schelen de bouwsystemen niet veel van elkaar.

Voor een vrijstaande woning was kalkzandsteen ten opzichte van de keramische steen € 7.381 goedkoper. Bij HSB is dit meer dan het dubbele. Dat kwam vooral door de voorzieningen die nog waren om de houten vloer aan dezelfde bouwkundige eisen te laten voldoen als een kanaalplaatvloer. Kalkzandsteen zorgt in dit segment ook voor fors minder uren bouwtijd.

Ook voor appartementen is kalkzandsteen de meest voordelige keuze. Kalkzandsteen was € 4.116 per woning goedkoper dan prefab beton en € 3.180 per woning goedkoper dan gietbeton. In totale montage-uren is het bouwsysteem gelijk aan prefab beton.

Duurzaamheid

Wat ook onveranderd blijft is de duurzaamheid van kalkzandsteen. Een onderzoeksrapport van NIBE toont aan dat woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen een lage MKI-waarde kennen en resulteren in een lage MPG-score in vergelijking met prefab beton, gietbeton en keramiek. Dit geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen.

De onderzoeksrapporten zijn te vinden op www.natuurlijkbouwen.nl.