Nieuwe experimenten in Living LAB 040

Artikel delen

In de proeftuin Living Lab 040 van de nieuwe Eindhovense wijk ‘Buurtschap te Veld’ worden 119 ontdek-woningen gerealiseerd. Na de realisatie van de eerste drie ontdekwoningen van Ferlem, volgt binnenkort een duurzame woning van het studententeam VIRTUe en een woon-experiment van CyBe. Dit concept is gebaseerd op geprinte modules en een ontwerpproces waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe technieken.

Eindhoven Lab040 opent expositie

Tijdens de Dutch Design Week is op de locatie van het living lab de tentoonstelling ‘CurioCity For Future Living’ geopend. Deze tentoonstelling geeft een beeld van Living Lab 040 en is op afspraak te bezoeken. In het midden Monique Donker van Living Lab 040.

VIRTUe

De woning van VIRTUe is ontworpen voor de deelname aan de Solar Decathlon, een competitie die studenten van universiteiten over de hele wereld uitdaagt om een zeer efficiënt, innovatief huis op groene energie te ontwerpen en zelf te bouwen. Het Eindhovense studententeam wilde een zo duurzaam en innovatief mogelijke woning ontwikkelen en hiermee de enorme ecologische impact van de huidige bouwstandaard aanpakken. Het energieneutrale huis dat ze hebben ontworpen is vrijwel volledig gemaakt van hout, wat een stuk duurzamer is dan staal of cement. Op Living Lab wordt de woning voor de derde keer opgebouwd.

Zoals het een studenten betaamt, verleggen zij grenzen en gunnen ze ons een blik in de toekomst. Monique Donker van Living Lab 040: “De energie bij deze studenten is enorm. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de aarde en willen positief bijdragen aan de verandering. Samen gaan we leren hoe dit concept in de praktijk werkt en hoe we bewustwording over duurzame keuzes op grote schaal verder kunnen brengen.”

Geprint beton

CyBe realiseert zes woningen van geprint beton.

CyBe

Het tweede woon-experiment dat is onthuld zijn zes woningen van CyBe. Het concept is gebaseerd op een vernieuwend ontwerpproces (parametrisch ontwerpen). Hierbij zijn parameters vastgelegd in een systeem, waardoor veranderingen in het ontwerp veel eenvoudiger kunnen worden doorgevoerd. Dat voorkomt fouten en bespaart veel tijd. De woningen worden gebouwd met geprinte modules die in de fabriek worden gerealiseerd. Daarna worden ze naar de locatie gebracht en geschakeld en gestapeld. Onderdeel van dit experiment is een nieuwe financieringsvorm; de LyFe wooncoöperatie. Dit is een vernieuwende en betaalbare oplossing waarmee de bewoners kapitaal kunnen opbouwen met de betaalde huur en de waardeontwikkeling van de woning.

Meer informatie: https://livinglab040.com