Luchtdichte gevels voor woontoren Grote Beer

Artikel delen

In het nieuwe stadshart van Rotterdam Prins Alexander verrijst een 68 meter hoge woontoren met 21 verdiepingen. Het getrapte gebouw komt pal naast winkelcentrum Alexandrium en heeft diverse daktuinen. Bijzonder is de hoge mate aan prefabricage, waarbij de balkonvloeren al met de vloerelementen zijn verbonden bij aankomst. Een flinke uitdaging voor Celdex, dat zorgt voor alle slagregen- en luchtdichte oplossingen in de gevel.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Celdex, tenzij anders vermeld

Luchtdichting

Woontoren Grote Beer in het nieuwe stadshart van Rotterdam Prins Alexander. Beeld: Dura Vermeer.

Op 16 december 2021 ging symbolisch de eerste paal de grond in en eind 2023 moet de woontoren al worden opgeleverd. Het ontwerp van Klunder Architecten, in opdracht van Dura Vermeer, zorgt voor de eerste woningen in de ‘Alexanderknoop’, het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander. De ontwikkeling van 196 appartementen, die verhuurd gaan worden door Vesteda, draagt bij aan een levendig stadshart van Prins Alexander. Op straatniveau is ruimte voor winkels en andere functies.

De woontoren kent een zeer korte bouwtijd. Dat komt onder andere door de ver doorgevoerde prefabricage: gevels, constructiewanden, vloeren, balkons, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd. De gevelelementen, geproduceerd door Byldis, zijn voorzien van diverse kleuren steenstrips. In combinatie met betonnen banden en stijlen in de gevel, ontstaat een levendig gevelbeeld.

aanbrengen product

Aanbrengen Celdex Pre-Seal M LF.

Uitdaging

“Wij hebben ervaring met het lucht- en slagregendicht maken van prefab gevels, maar hier zijn de balkonvloeren –geproduceerd door Bestcon- al koudebrugvrij aan de vloerelementen gemonteerd. Dat maakt de luchtdichting ter plaatse extra lastig, omdat er steigerloos wordt gewerkt”, zegt Henny van der Heijden, Product Manager bij Celdex.

“De balkonvloeren van de 180 balkons zijn al aan de vloeren gemonteerd, omdat montage achteraf teveel praktische problemen geeft. De woontoren wordt via een laagbouw tegen winkelcentrum Alexandrium aangebouwd. Dan is het achteraf niet praktisch als je alle balkons nog aan die zijde moet monteren. Bovendien heb je een veiligheidsrisico tijdens openingstijden van het winkelcentrum. Zo mag er tijdens openingstijden aan die kant helemaal niet worden ingehesen en gemonteerd. Je moet er niet aan denken dat zo’n zwaar element naar beneden valt en door het dak van het winkelcentrum heengaat. Uit praktische overwegingen zijn ook de balkons aan de straatzijde van het gebouw ook al aan de vloeren gemonteerd.”

Luchtdichting

Doordat er steigerloos wordt gebouwd is de voorzijde van de gevelelementen tijdens en na de montage nauwelijks bereikbaar. Die montage moet het tweede kwartaal van 2023 plaatsvinden. “Om er zeker van te zijn dat de aansluiting tussen de elementen lucht- en regendicht is, moet er dus goed nagedacht worden over de detaillering. Ook moeten koudebruggen worden vermeden”, zegt Henny. “Bij hoogbouw wordt vaak een lucht- en slagregendichtheid geëist van minimaal 600 Pa. Er zijn bij project Wonderwoods in Utrecht, met twee woontorens van 70 en 105 meter hoog, door de betonfabrikant mock-ups van de gevelelementen gemaakt. Die hebben wij voorzien van lucht- en slagregendichting. De gevelelementen van circa 6,5 x 3,50 meter zijn vervolgens in een opstelling met vier elementen – twee boven en twee onder –  getest. Ook de kritische kruisaansluiting in het midden is meegepakt. Die opstelling behaalde probleemloos 650 Pa. Ruim voldoende dus”, aldus Henny.

“Een goede detaillering is dus heel belangrijk. We werken de oplossingen eerst uit in 3D, omdat ze zo complex zijn”, zegt Henny. De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen tussen de gevelelementen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal M LF. Dit product is speciaal ontwikkeld voor prefab hoogbouw en grote voegtoleranties en heeft uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen. Dit schuimband is standaard voorzien van een low-friction toplaag. Het moet immers bestand zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuim worden uitgevoerd. Aan de buitenzijde voorkomt Celdex EPDM Soft dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen kan dringen. De Celdex producten worden prefab in de fabriek aangebracht op de gevelelementen.

Alles wordt vastgelegd in het kader van kwaliteitsborging.

Alles wordt vastgelegd in het kader van kwaliteitsborging.

Kruis- en balkonaansluiting

Ter plaatse van de kruisaansluiting tussen vier elementen wordt het kruisvormige knooppunt tijdens het werk dichtgezet met Butyltape en EPDM Soft. Hierdoor loopt de lucht- en regendichte aansluiting in alle richtingen door. “Die werkzaamheden voeren de monteurs uit vanaf de verdiepingsvloer erboven. Uiteraard zijn ze  dan veilig aangelijnd”, legt de Product Manager uit. “We zijn nu bezig met een ontwikkeling die nog een stap verder gaat: in de toekomst hoef je dan zelfs niet meer op het werk de lucht- en regendichte aansluiting door te trekken naar het naastgelegen element. Door een ingenieuze oplossing gebeurt dat al tijdens het plaatsen.”

Een extra uitdaging vormde de aansluiting tussen gevelelement en bovenliggende vloer met uitkragend balkon. “Na plaatsing kun je dus niet meer bij die aansluiting. De waterdichte laag is dus onbereikbaar om aan te brengen en/of te bevestigen. Dat is op deze grote hoogte een flink risico. Maar dat is nu op een speciale prefab manier uitgedacht. Na plaatsing is de aansluiting tussen gevelelement en bovenliggende vloer met balkon slagregen- en luchtdicht. Voor de standaard detaillering is achter het EPDM Soft schuimband, een EPDM-slabbe op het buitenspouwblad aangebracht. Deze wordt vlak na de montage van de vloer en balkon uitgeklapt.”

“Leuk te vermelden is dat we ook zogenoemde Gainseals toepassen: dat zijn flexibele ringen die de gaten voor stekeinden tussen twee elementen afdichten. Hierdoor kan de gietmortel bij het aanbrengen niet tussen de naden van twee elementen weglekken. Dit kan namelijk veel extra schoonmaakwerk aan wanden en vloeren opleveren en je hebt minder gietmortel nodig”, vertelt Henny.

Seal4Prefab

Om aan te sluiten op de opkomst van industrieel bouwen heeft Celdex het Seal4Prefab afdichtingssysteem ontwikkeld. Vier prefab manieren om geprefabriceerde gevelelementen wind- en slagregendicht aan te laten sluiten. Van der Heijden legt uit: “Hiermee heeft de aannemer essentiële bouwstenen in handen om de geleverde prestaties op het gebied van luchtdicht bouwen aan te tonen. De oplossingen zijn zorgvuldig tot stand gekomen en producten worden uitvoerig extern getest. Daarnaast begeleidt Celdex de verwerking van de producten gedurende het gehele bouwproces en legt de resultaten vast. Zo brengen we ook straks bij de bouw van de Grote Beer regelmatig een bezoek aan de bouwplaats. Luchtdicht bouwen met Celdex Seal4Prefab sluit zo naadloos aan op het kwaliteitsborgingssysteem van de bouwer en de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.”

Celdex
celdex.nl