Meer ontwerpvrijheid met kalkzandsteen

Artikel delen

Een onderbelichte eigenschap van kalkzandsteen is dat het de ontwerper veel meer ontwerpvrijheid geeft dan ten opzichte van andere bouwmaterialen. De ontwerpvrijheid met kalkzandsteen constructies wordt vergroot door vier aspecten.

Samen bouwen

We hebben in Nederland al een langere geschiedenis met kalkzandsteen. Kalkzandsteen is duurzaam, betaalbaar, brandveilig en heeft goede akoestische eigenschappen. Maar dat het een ontwerper meer ontwerpvrijheid geeft is in de meeste gevallen nog niet bekend.

Op maat gezaagd en verschillende vormen

Je bent niet gebonden aan vaste vormen met kalkzandsteen. Je kunt spelen met verschillende vormen. Zelfs met ronde vormen zijn er verschillende mogelijkheiden. Dat is handig voor maatwerkoplossingen zoals complexe constructies. Daarnaast is het mogelijk om kalkzandsteen op maat te krijgen. Je krijgt het op jouw gewenste manier gezaagd aangeleverd. Hierdoor is er geen repetitie nodig in de constructie zoals dat wel bij prefab bouwsystemen van toepassing is. De architect kan prima spelen met de indeling van een gebouw.

Bouwplaats

Flexibiliteit en aanpassingen tijdens de bouwfase

Last minute aanpassingen of nog een andere schets gekregen in een late bouwfase? In vergelijking met prefab bouwsystemen is het bij kalkzandsteen ook nog mogelijk om aanpassingen door te voeren. Een kalkzandsteencasco heeft namelijk een veel kortere voorbereidingstijd nodig dan andere bouwsystemen. Het is zelfs nog mogelijk om nog maatwerk aanpassingen door te voeren tijdens de bouwfase. Vanwege de flexibiliteit die kalkzandsteen biedt bij de verwerking op de bouwplaats. Extra wandje nodig? Aangepast leidingwerk? Klantwensen kunnen zo tot in een laat stadium worden meegenomen.

Xella
www.xella.nl