“Hier voel ik me veilig, dat telt voor mij het meest”

Artikel delen

Nermin Genc (25) is een doorzetter pur sang. Vanuit Turkije kwam ze zeven jaar geleden naar Nederland en schreef zich direct in bij haar droomstudie. Na een gestrande eerste poging om haar Bouwkunde-papiertje te halen startte ze opnieuw. Ditmaal in deeltijdvorm, want BILTZ kon haar 3d-tekentalent goed gebruiken. En die stap voelt goed. Zó goed, dat ze naar eigen zeggen nu al haar droom leeft.

een vrouw die voor een muur staatAls pientere scholier viel Nermin tijdens haar middelbare schooltijd in Turkije op. In het bijzonder bij het vak tekenen. “We hadden daar veel creatieve vakken waarbij we nog ouderwets potlood en papier gebruikten. Dit onderdeel ging me goed af en ik vond het ook nog eens superleuk om te doen.” En als je ergens heel goed in bent, dan moet je daar volgens haar iets mee. “Eenmaal in Nederland besloot ik Bouwkunde in Amsterdam te gaan studeren. Ik sleepte alle punten binnen, maar wiskunde bleef onvoldoende.” Toen het na drie jaar nog steeds niet lukte was Nermin genoodzaakt de studie te staken. Toch stopte het daar niet. “Ik hield zo van de bouw, dat ik gewoon niet kon opgeven. Daarom besloot ik me in 2021 opnieuw in te schrijven bij Bouwkunde, maar dan de deeltijdvariant in Utrecht.” En zo begon er een volgend hoofdstuk vol interessante wendingen.

Tussen collegezaal en kantoor

Elke woensdag duikt Nermin de collegezalen of de boeken in. Daaromheen werkt ze sinds vijf maanden bij BILTZ, een groot onderhoudsbedrijf met diverse disciplines. “Ik zag andere mensen in deeltijdtrajecten en dacht dat zoiets voor mij te hoog gegrepen was. Toch besloot ik Building Heroes na een LinkedIn-oproep aan te schrijven. Niet veel later ging ik als werkvoorbereider/BIM-modelleur aan de slag. Zo snel kan het gaan.”

Aanvankelijk ging haar voorkeur uit naar architectuur, maar eenmaal bij BILTZ verbreedde ze haar blik. De afdeling Stoffering – gericht op onder andere vloeren, wanden en zonwering – ving haar aandacht en ze was meteen verkocht. Het is creatief, maar ook het menselijk contact en de adviserende rol spreken haar aan. “Om samen de kleuren en materialen uit te zoeken en daarna het resultaat tot leven te zien komen, daar word ik echt blij van.” Ook Nermins manager ziet hierin absoluut mogelijkheden in de nabije toekomst. Zeker gezien de huidige collega op die functie binnenkort pensioneert. “Het is echt bijzonder hoe ze hier open staan voor de nieuwe generatie bouwers en hun wensen en ideeën. Ze bieden bijvoorbeeld ook allerlei cursussen en trainingen aan, en het voelde vanaf dag één als een warm bad. Neem de grote gevulde lunchtafels en gezellige kerstborrels met de leukste collega’s. Hier voel ik me veilig, dat telt voor mij het allermeest.”

Inspirerende collega’s én plekken

Als starter in de bouw weet Nermin nog niet van de hoed en de rand, maar met haar leergierige karakter vindt ze haar weg. “Mijn studie is ideaal voor de vaktechnische basiskennis en om specifieke programma’s in de vingers te krijgen. Al moet ik zeggen dat collega’s dingen soms beter uitleggen dan docenten.” Dan nemen ze haar mee naar een projectbezoek en vertellen daar in detail hoe het gebouw in elkaar zit. “Dat spreekt direct tot de verbeelding.” Momenteel werkt Nermin aan een hoogbouwproject met een houtconstructie, bij het Mediahuis in Amsterdam. Omdat deze methode niet de norm is, regelt haar werkgever bezoekjes aan referentieprojecten om kennis op te doen.

“Ik leer veel van dit soort uitjes en het is ook heel inspirerend. Zo gingen we laatst naar een van Europa’s grootste linoleumfabrieken Forbo, dat was zo’n mooie ervaring.” Haar vooroordeel van ‘fabriek als milieuvervuiler’ veranderde snel in bewondering voor hun creativiteit en duurzame oplossingen. “Ze werken uitsluitend met natuurlijke materialen en gebruiken bijvoorbeeld koffiedrab om een korrel in het materiaal te verwerken. Maar ook vergane visnetten krijgen hier een tweede leven.” Nermin staat te popelen om de opgedane kennis en inzichten snel in de praktijk te brengen. Of dat nu in haar huidige rol of een nieuwe positie binnen Stoffering is. Eén ding is zeker: BILTZ it is!

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl