Twee nieuwe woontorens met hoge luchtdichtheid

Artikel delen

Pal aan de Maas in het centrum van Rotterdam verrijzen momenteel twee slanke getrapte woontorens van 70 en 100 meter hoog. Clubhouse Boompjes aan de Boompjes tussen de Erasmusbrug en de Willemsbrug, kent niet alleen een opvallende architectuur, maar ook bijzondere woonvormen. Daarnaast is het comfort van de woningen belangrijk, waardoor er hoge luchtdichtheidseisen worden gesteld. Celdex heeft veel ervaring met het luchtdicht maken van hoogbouw en is ook bij dit project betrokken.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Celdex, tenzij anders vermeld

Prefab elementen

De prefab elementen staan klaar voor montage.

Clubhouse Boompjes wordt langzaam zichtbaar voor de Rotterdammers. De woontorens zijn ontworpen door Team V Architectuur en opdrachtgever/hoofdaannemer is Cordeel. Door te kiezen voor twee slanke getrapte torens in plaats van één brede kolos, profiteren de woongebouwen achter de torens van een doorkijk naar de Maas. Bovendien zorgt het slimme ontwerp voor meer hoekwoningen, die ook nog eens een spectaculair uitzicht hebben.

De draagconstructie is van beton. Over beide torens vindt zes keer een uitkraging van circa 2,5 meter plaats, waarbij stalen spanten zorgen voor de benodigde stabiliteit. Voor de gevels worden prefab gevelvullende elementen van houtskeletbouw toegepast, die worden geleverd door WVH Gevelprojecten. De oplevering is gepland in 2024.

“Wij hebben samen met WVH al meer hoogbouwprojecten luchtdicht gemaakt, zoals woongebouw Wijnhaven in Den Haag en meer recent de woontoren Bright in Rotterdam. Ook hier zijn houtskeletbouw gevelelementen toegepast. Dus we kwamen bij WVH al snel weer in beeld voor dit project”, zegt Henny van der Heijden, Product Manager bij Celdex. “We zien trouwens een sterke opkomst van HSB-gevelelementen bij woongebouwen.”

Bijzondere woonvorm

In de twee torens komen 342 vrije sector huurwoningen, in een grote variatie. Van een zeer compacte indeling van 45 m² tot uitermate ruime appartementen van 155 m². Bijzonder zijn de 144 riante ‘Co-Living appartementen’. Dit zijn woningen waarbij de bewoners de keuken en ruime woonkamer delen. Maar ieder heeft wel een eigen ruime slaapkamer met aangrenzende badkamer. Deze kamer is meer dan groot genoeg om óók een zit/werkplek te creëren voor de nodige rust en privacy.

Als bewoner én daarmee ‘Clubhouse-member’ kan je gebruik maken van allerlei privileges. Op de begane grond komen commerciële ruimtes, maar ook een centrale lobby waar je kunt gaan zitten om te werken, pakketjes kunt laten afleveren of een kop koffie kunt drinken. Je kunt ook een vervoersmiddel reserveren, zoals een (bak)fiets, het OV, een Audi of een tof Volkswagenbusje.

Render torens

Visualisatie Zwartlicht

Luchtdichtheid

Gemonteerde prefab gevelelementenDoor de hoogte van de woontorens en de ligging in Windgebied II (Windgebied I is Markermeer, Waddeneilanden en noordelijk deel Noord-Holland, Windgebied III is binnenland) worden er hoge eisen gesteld aan onder meer de luchtdichtheid. Die wordt gemeten bij een druk van 600 Pascal. “Om aan de BENG-eisen te voldoen wordt bij toepassing van de HSB-elementen vaak een qv10-waarde van maximaal 0,2 dm3/s gehanteerd. Door gebruik van onze Pre-Seal LF is dat geen probleem. Dat is een semi-geslotencellig polyurethaan schuimband met uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen”, aldus Henny.

Het schuimband wordt deels al in de fabriek aangebracht. Henny: “De kale zijde van het hout rondom de HSB-elementen is in plaats van een dampremmende folie, voorzien van speciale duurzame coating. De Pre-Seal LF hecht daar prima op. De gevelelementen met schuimband zijn ook in een speciale testkast getest op luchtdichtheid en waterdichtheid. Niets wordt aan het toeval overgelaten.”

Uitvoering

Prefab gevelelement

Celdex Pre-Seal LF aangebracht op gemonteerde prefab elementen.

Het schuimband wordt in de fabriek alleen op de verticale zijden aangebracht. Pas in het werk wordt de bovenzijde voorzien van schuimband. Henny legt uit: “De productie van de gevelelementen loopt voor op de ruwbouw, zodat ze enige tijd worden opgeslagen. Dan wil je voorkomen dat de schuimband langdurig aan de weerselementen wordt blootgesteld. Daarom hebben we er voor gekozen de bovenzijde van de elementen pas in het werk van schuimband te voorzien. Dat doen we vanaf de bovenliggende verdiepingsvloer.”

Lastiger zijn de gevelelementen die onder een uitkraging liggen. Daar kun je niet meer bij vanaf de bovenliggende verdiepingsvloer. “Die voorzien we op de bouwplaats van schuimband aan de bovenzijde. De Pre-Seal LF kent een hoge stootbelasting, dus je kunt het element daarna probleemloos onder de uitkraging schuiven.”

Bijzonder is ook de gevelbekleding van champagne-kleurig aluminium. De Alucobond® panelen steken aan één zij- en bovenkant uit. Henny: “Hierdoor lopen ze door over de aansluitnaden tussen de elementen, waardoor je minder voorzieningen hoeft te treffen om die aansluitingen waterdicht te krijgen. Maar dit vraagt wel een nauwkeurige uitvoering, omdat de tolerantie heel gering is.”

Henny besluit: “We hebben de mensen van WVH in de fabriek middels een toolboxmeeting geïnstrueerd hoe je de schuimband het best aan kan brengen in de fabriek of op de bouwplaats. Ook op de bouwplaats zelf geven we begeleiding. Daarbij geven we ook tips hoe je schuimband dat eventueel beschadigd raakt, zelf kan repareren. Dan loopt het werk ook geen stagnatie op. Dat wordt door WVH als zeer prettig ervaren.”

Celdex
celdex.nl