Voldoen aan Wkb: totaaladvies gevel- en kozijnverankering

In toenemende mate worden bij seriematige woningen en hoogbouw prefab houtskeletbouw gevelelementen toegepast. Daarnaast worden er nog veel kozijnen in het werk op de achterliggende draagconstructie bevestigd. Dan wil je als aannemer of gevelbedrijf wel zekerheid hebben dat de juiste hoeken en ankers worden gebruikt. Hilti ontzorgt de uitvoerende partijen met een compleet advies over de combinatie hoeken en ankers en biedt ook bouwplaatsbegeleiding.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Hilti

Van der Heijden bouw en ontwikkeling bekijkt samen met Hilti het Verankeringsadvies voor de kozijnen.

Van der Heijden bouw en ontwikkeling bekijkt samen met Hilti het Verankeringsadvies voor de kozijnen.

Uitvoerende partijen op de bouwplaats willen steeds meer zekerheid over de geleverde kwaliteit. Zo vraagt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die op 1 januari 2024 zijn intrede doet, aantoonbare kwaliteit bij oplevering. Daarnaast worden aannemers meer aansprakelijk gesteld voor de kwaliteit van hun bouwwerken. Ook zien we door de enorme woningbouwopgave dat er een hoge bouwsnelheid wordt gevraagd, maar tegelijkertijd is het steeds moeilijker om aan voldoende vakmensen te komen. Prefabricage is één van de antwoorden vanuit de bouw, zoals de toename van houtskeletbouw gevelelementen voor hoogbouw. Daarnaast worden er nog steeds veel kozijnen in het werk op de achterliggende constructie van kalkzandsteen of beton gemonteerd. Hoe zorg je nu dat je kozijnen en gevelelementen snel, veilig en efficiënt constructief kunt verankeren, met aantoonbare kwaliteit? Hilti biedt de helpende hand met een totaal advies voor gevelsluitingen.

Advies op maat

hoek gevelelement“Het is toch vaak de vraag welke hoeken je nu moet hebben en welke ankers. Vaak ga je dan aan de veilige kant zitten en worden er ook veel soorten hoeken en ankers door elkaar gebruikt. ‘We doen het altijd al zo’, hoor je dan. Het gevolg: meer kosten, meer kans op fouten en hoe toon je straks onder de Wkb de kwaliteit van je verankering aan?”, zegt Bram Jansen, Sales Manager Bouw bij Hilti. “We hebben samen met Gebr. Bodegraven een advies ontwikkeld voor gevelsluitingen bij seriematige woningbouw en hoogbouw. In dat advies staan de benodigde hoeken en ankers. Uiteindelijk krijgt de bouwer een materialenpakket en bevestigingsplan aangeleverd, specifiek voor het project.”

Thomas Legius, Trade Manager Bouw & Civiel bij Hilti, legt uit dat er drie typen advies zijn: “We hebben een gratis service, waarbij we het zwaarste kozijn uitrekenen of het zwaarst belaste kozijn, wat betreft bijvoorbeeld de winddruk. Dan zit je voor alle kozijnen altijd aan de veilige kant. Voor gevelelementen kunnen we dat ook doen. We hebben ook een betaalde service, waarbij we de benodigde verankering voor ieder kozijn of ieder gevelelement uitrekenen. Tot slot kunnen we de kozijnen of gevelelementen volledig modelleren in BIM. Dan kun je alle informatie vervolgens uit je BIM-model halen.”

Efficiënter werken

Volgens Thomas kiezen de meeste bouwers voor één van de eerste twee opties. “Ik durf wel te zeggen dat die meerkosten voor de betaalde versie volledig zijn terug te verdienen. Ga maar na, bij de gratis optie gebruik je voor veel kozijnen en gevelelementen een te zware verankering. Daarnaast standaardiseren we in de betaalde optie de ankers en hoeken zoveel mogelijk, waardoor je minder verschillende verankeringen nodig hebt. Dat werkt sneller en eenvoudiger. Verder heeft de kwaliteitsborger minder werk, omdat de verankeringen volgens advies worden verwerkt. Tot slot is er veel minder kans op bouwfouten, waarvan het herstellen achteraf veel geld kan kosten.”

Projecten waarbij de bouwpartners in BIM werken zijn ook geen probleem. Bram: “Wij kunnen alle verankeringen in BIM modelleren. Die engineering hoeft de bouwer dus ook niet zelf te doen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld eenvoudig zien hoeveel verankeringen je per verdieping hebt. Daarnaast is clash-detectie mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld al in de ontwerpfase kan voorkomen dat verankeringen op een plek komen waar een instortvoorziening zit, of waar je tijdens de uitvoering niet goed bij kunt komen.”

Persoonlijk advies

Het blijft niet bij een digitaal advies naar de klant. Voordat de montage begint komt iemand van Hilti naar de bouwplaats voor advisering. Ook kan tijdens de bouw met vragen een beroep worden gedaan op Hilti-adviseurs. Van der Heijden bouw en ontwikkeling heeft goede ervaringen met het verankeringsadvies: “Het is een overzichtelijk advies met veel dezelfde verbruiks- en verankeringsmaterialen. Dit is voor zowel de werkvoorbereiding als buiten voor de timmerlieden eenvoudig qua gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met het gebruik van schroef- en boormachines. Het zoveel mogelijk standaardiseren levert in deze situatie tijdswinst op. We kunnen met zo min mogelijk gereedschap aan het werk en dat is erg prettig.”

Wat is voor Van der Heijden de grootste meerwaarde van dit advies? “Het vooraf controleren en vastleggen van de verankering zorgt ervoor dat de juiste regels opgevolgd worden. Gezien de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in de toekomst is dit in de uitvoering prettig. Er is vooraf duidelijk dat wat we maken ook volgens de goede richtlijnen gebeurd. Na montage hoeven we alleen nog de materialen en bevestiging te controleren.”

Thomas besluit: “We kunnen tevens de verankering van tijdelijke schoren voor betonnen gevelelementen adviseren. Dus veiligheid speelt voor ons ook een belangrijke rol. De advisering over gevelverankering past dan ook in de visie van Hilti over efficiënt en veilig bouwen: ‘making construction better’. Daarom specialiseren we ons in oplossingen die gelinkt zijn aan onder meer digitale maatvoering, veilige en slimme montage en prefabricage.”

adviestool

Ook verankeringsadvies nodig? Ga naar de website en klik in de bovenbalk op ‘Engineering’. Rechts zie je ‘Engineering Advies’. Klik hier op ‘Aanvraag totaal advies gevelsluitingen’.

Hilti
www.hilti.nl