“Dit had ik 25 jaar eerder moeten doen”

Artikel delen

Mijdrechtenaar Roy Spraakman leeft zijn tweede leven. In 2021 was het met een coronabesmetting en twee hartinfarcten in één week tijd namelijk kantje boord. Inmiddels kan hij weer meer en haalt hij alles uit zijn dag. Op een totaal andere manier dan voorheen. In een openhartig gesprek vertelt Roy over zijn levensveranderende gebeurtenis, hoe hij nu in het leven staat en welke nieuwe deuren er voor hem openden.

Stilzitten zit niet in Roy’s aard. Naast een fulltime baan en druk gezinsleven met zijn lieve vrouw en twee dochters, houdt hij er vele hobby’s op na. Hij schrijft, tekent cartoons en was zelfs een lange tijd radiomaker met een eigen programma over cultuur & kleinkunst. “Dat laatste trok een zware wissel op mijn rust. Ik was mijn eigen redactie en ging geregeld naar premières of concerten. Soms sliep ik maar 5 uur per nacht.” De radiohobby zei Roy dan ook vaarwel nadat een hartinfarct hem bijna fataal werd. “Geloof me, dat doet iets met de mens. Ik ben niet ineens Pietje, maar ik leef een heel ander leven.” Metalmuziek maakte plaats voor jaren ‘80 classics, horrorfilms voor fietstochten en radio maken voor fotografie. Als stadsmens pur sang geniet hij zelfs volop van de stilte en natuur. “Nu ik een half werkend hart heb, moet ik gewoon naar mijn lichaam en gevoel luisteren.”

Nieuwe deuren

Roy werkte zo’n 25 jaar in de creatieve branche. Als striptekenaar en grafisch ontwerper bij reclamebureaus waren spoedjes, deadlines en avonden overwerken voor hem dagelijkse kost. “Ik draaide op volle toeren en ik verdiende goed, maar toch ging alles me steeds meer tegenstaan.” Alsof het zo moest zijn, kwam er in 2017 iets nieuws op zijn pad. Dit was kort nadat Spraakman’s radio-omroep ging fuseren met een lokale zender uit Abcoude. “De radiobaas Remco werd al snel een goede vriend en ik kwam weleens bij hem thuis voor een bakkie of borrel. Zo leerde ik ook zijn vrouw Natasja kennen, die zelf bij woningcorporatie Ymere werkte. Zij vond mij wel een ‘goede gast’ en vroeg me op een dag of ik niet bij haar bedrijf wilde solliciteren.”

Wat hij als grafisch vakman in de woningbouw te zoeken had, was voor Roy een vraag. Maar hij besloot het gesprek aan te gaan en werd direct aangenomen als Service Planner. “Ik paste binnen het team en wist vanwege mijn redactionele radiowerk goed contact te leggen met mensen. Daar ging het uiteindelijk om. Het technische aspect zouden ze me gaandeweg wel leren.” Zo geschiedde. Collega’s leerden hem al doende de kneepjes van het vak, waar hij op zijn beurt een frisse blik en gezonde dosis creativiteit inbracht. “Alles viel op zijn plek. Achteraf heb ik spijt, dit had ik 25 jaar eerder moeten doen.”

Blij in de bouw

Na een paar jaar tijdelijke contracten en detacheerderconstructies bij Ymere, wilde Roy graag meer vastigheid. Helaas zat dat er vanwege blijvende restricties in het personeelsbeleid niet in. “Ik besloot zelf verder te gaan kijken en stuitte op Building Heroes, maar door mijn onverwachte ziekbed kwam onze kennismaking on hold.” Na een lang revalidatieproces pakte Roy in september 2022 de telefoon weer op, waarna het balletje snel ging rollen. “Er liepen ineens twee opties tegelijk. Ondanks mijn succesvolle sollicitatie bij een bedrijf in Maarssen, opperde Daryl (recruiter bij Building Heroes) toch een alternatief dat misschien nog wel beter zou passen: Hemubo. “Ik ging op gesprek bij de bedrijfsleider en adjunct-directeur en we hebben schandalig veel gelachen. We dachten gewoon hetzelfde en spraken dezelfde taal.” De week erop zat Roy als Planner op de vestiging in Westpoort te Amsterdam en niet veel later verhuisde hij naar de afdeling Mutatieonderhoud. Dit was stiekem al een wens toen ‘ie bij Ymere zat, dus deze kans móést hij grijpen.

“Ik werk nu 36 uur per week en dat gaat over het algemeen prima. Soms gaat mijn gezondheid wat minder, maar mijn teamleidster is heel begripvol. Dat, plus de gelijkwaardigheid en open cultuur, maakt Hemubo echt een topbedrijf om voor te werken.” Of Spraakman nog toekomstdromen heeft? “Je kunt plannen maken en alles uitstippelen, maar als ik iets heb geleerd dan is het dat de meeste dingen je overkomen. Het belangrijkst is dat je jezelf openstelt voor nieuwe dingen. Als je dat doet en uitstraalt, dan kom je een heel eind.”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.