Product en montage in één hand

Artikel delen

Wie kun je een product beter laten monteren dan de producent zelf? Daarmee leg je het hele traject van product tot eindresultaat in één hand en heb je dus ook maar met één partij te maken die alle garanties afgeeft. Voor kalkzandsteen is Silka Construct de partner die dit complete traject kan verzorgen.

Xella heeft al jarenlange ervaring met de combinatie van het leveren én monteren van producten. Het bedrijf heeft de beschikking over meer dan 300 ervaren en gecertificeerde vakmensen die de montage van Ytong binnenwanden, Hebel wand- en dakplaten en Silka blokken en elementen van kalkzandsteen snel en vakkundig kunnen verzorgen. Dat is inclusief de aansturing en coördinatie van alle werkzaamheden. Xella heeft daarbij ook oog voor de veiligheid op de bouwplaats. Het neemt daarmee dus alle verantwoordelijkheid voor het betreffende bouwdeel over van de aannemer.

Die jarenlange ervaring begon al eind jaren 70. Xella introduceerde toen het verdiepinghoge Ytong paneel, dat veel sneller kon worden geïnstalleerd dan de toen gebruikelijke kleinere blokken. Maar onbekend maakt onbemind en de markt toonde weinig interesse. Om de drempel te slechten, besloot Xella om bij het product ook zelf de montage aan te gaan bieden. Dat was het moment waarop Xella Construction Services werd geboren.

Kalkzandsteen

Inmiddels is deze montageafdeling verder doorontwikkeld. Behalve Ytong panelen monteert Construction Services ook Hebel cellenbeton en de minerale isolatieplaten van Multipor. En met het nieuwe Silka Construct is daar sinds kort ook de montage van kalkzandsteen bij gekomen.

“Tijdens een recente bijeenkomst om Silka Construct te introduceren kwamen de engineering- en verkoopteams van Xella samen. Op deze bijeenkomst hebben de teams elkaar echt gevonden. Ze realiseerden zich dat ze elkaar kunnen en moeten ondersteunen. Dat gebeurt nu echt, bijvoorbeeld in klantdialogen”, zegt Niels van der Wouden, Head of Construction Services van Xella.

Betrouwbare partner

“Sommige klanten vragen ons om hun montage te doen vanwege het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Een andere grote klant hier in Nederland gebruikt ons voor elk project; wanneer er iets gebeurt, zijn wij degene die het levert en installeert. Maar beide zijn op zoek naar hetzelfde: een betrouwbare partner aan hun zijde.”

Dat Xella die betrouwbare partner is, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf ongeveer 50 procent van zijn binnenmuren zelf monteert. Xella neemt de aannemer daarmee het hele proces uit handen. Met Advies & Engineering zorgt het bedrijf voor optimale inzet van de producten, ondersteund door een digitaal proces. De aannemer kan de tekeningen van het project opsturen, waarna Xella zorgt voor de calculatie van de wanden, voor de engineering in BIM, voor de werkvoorbereiding, planning en logistiek en voor de montage. Dat leidt tot een sneller en efficiënter bouwproces, met minder faalkosten en materiaalverspilling. Xella draagt daarbij de verantwoordelijkheid voor de planning, inzet, kwaliteit en veiligheid en dergelijke en kan dus ook volledige garanties afgeven.

Xella
www.xella.nl/