Waarom kiezen voor de flexibiliteit van kalkzandsteen?

Artikel delen

Bij het bouwen van een woning wil je het liefst grote flexibiliteit. Je wilt makkelijk allerlei variaties kunnen maken en eenheidsworst voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan variatie in de woningplattegrond, gevelindeling en wandvormen. Een goede architect kan hiermee de mooiste woningen maken.

Kalkzandsteen wand

Met het kalkzandsteen elementensysteem worden de passtukken volautomatische gezaagd door een robot en heeft repetitie geen invloed op de kostprijs. Daarbij kunnen elementen gecombineerd worden met stenen en blokken, wat in de praktijk nog meer flexibiliteit geeft. Het maken van ronde wanden is daar een mooi voorbeeld van. Het voordeel is dat gevarieerde woningen gewild zijn en meestal ook langer hun waarde behouden. Daardoor worden ze ook minder snel gesloopt, wat weer goed is voor het milieu en voor de portemonnee.

Woning vs. Auto

Woning vs. auto

Als we de bouw van een woningvergelijken met de productie van auto’s is een bepaald type auto grotendeels hetzelfde en kun je alleen wat accessoires veranderen. Eerst moet nog een prototype worden gemaakt, omdat veranderingen tijdens het productieproces niet meer mogelijk zijn.

Flexibiliteit bij een woning komt ook nog terug bij het aanbrengen van het leidingwerk. Of stopcontacten en schakelaars op de goede plek zitten, wordt soms pas duidelijk als je werkelijk in de ruimte staat. Als potentiële kopers pas later bij de bouw betrokken worden en er niets meer aan te passen is aan hun wensen, is de kans groot dat ze afhaken. Vergelijkbaar met een auto, als de configuratie niet meer te veranderen is, omdat ze al geproduceerd zijn, gaan deze er meestal met een flinke korting uit.

Ook na 10 tot 15 jaar gebruik wil men een woning nog kunnen aanpassen met hier en daar een wandje weg of erbij, wat leidingwerk aangepast of een andere wandafwerking. Zo alles bij elkaar wordt het wel duidelijk dat flexibiliteit bij een woning maken belangrijker is dan bij een auto. En hoewel de tendens is dat het bouwproces steeds industriëler wordt, hoop ik wel dat de huidige variatie behouden blijft. Denk maar aan een straat met alleen maar dezelfde auto’s op een rijtje, dat wordt een saai gezicht. Maar gelukkig rijden auto’s kris kras door het land en kiezen de meeste bouwers daarom nog steeds voor een duurzaam kalkzandsteen casco… “Industrieel en flexibel”.

Calduran
www.calduran.nl