“Het was als thuiskomen”

Artikel delen

Op de welbekende vriendenboekjesvraag ‘Wat wil je later worden?’ antwoordde Anouk Sinke (24) standvastig: soldaat. Toch volgde ze eerst een opleiding Bouwkunde om zich daarna te storten op de constructietak binnen de officiersopleiding van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Maar dat liep anders dan verwacht (en gehoopt). Nu maakt deze Brabantse powervrouw zich op voor een krachtige carrière in de bouw, met als binnenkomer Willy Naessens Nederland.

Bouwheld Anouk
Scouting, voetbal en een lang gekoesterde droom om soldaat te worden. Anouk had al jong uitgesproken interesses en barstte bovenal van de energie. “Ik was het allerliefst buiten en lekker actief. Hoewel ik in rustig tekenen ook wel m’n ei kwijt kon.” En wanneer ze door de straten struinde, sprongen de architectonische hoogstandjes altijd al in het oog. Dus toen Anouk in 2016 mocht studeren was de keuze voor Bouwkunde in Tilburg snel gemaakt. “Ik werkte er hard voor, haalde in het eerste jaar m’n P en sleepte ook daarna al mijn studiepunten binnen.” Als kers op de taart volgde ze haar afstudeerstage bij Defensie, waar ze onderzoek deed naar de reorganisatie van de Pioniers- en Pontonniersschool (PSS) in Vught. “Zo kreeg ik alvast een kijkje achter de schermen en leerde zowel de organisatie als het leventje daar kennen. Vanaf dat moment wist ik het zeker: dit is mijn plek!” Eén waar alle interesses samenkwamen.

Uitputtingsslag

Het vraagt de nodige overtuiging en discipline, want de officiersopleiding kom je niet zomaar binnen. “Na vele zware testen werd ik aangenomen voor de afdeling logistiek. Hoewel mijn ambities eigenlijk bij de constructie lagen, greep ik de kans toch met beide handen aan.” Van maandag tot en met vrijdag leefde, trainde, werkte en sliep Anouk binnen de KMA-muren. Deels op groepslegering met andere meiden, deels in een eigen kamer tijdens de coronapandemie.”

Het was al met al een hele ervaring. “Naast alle groepsoefeningen trainde ik extra om mezelf fysiek klaar te stomen voor de genie, de militaire tak gespecialiseerd in gevechtsondersteuning, constructie en gevaarlijke stoffen. Helaas werd dat de mokerslag.” Ze raakte geblesseerd en ging bij zichzelf te rade of ze dit haar lichaam aan wilde doen. “En ja, ik werd in de tussentijd verliefd. Uiteindelijk maakte die combinatie mijn besluit om te stoppen makkelijk.” In december 2022 pakte Anouk haar koffers en verhuisde terug naar het vertrouwde Veldhoven. Met opgeheven hoofd, want ze was ervan overtuigd dat haar nog meer moois te wachten stond.

Thuiskomen

Na een paar belletjes met Building Heroes, wat huiswerk en diverse sollicitatiegesprekken startte Anouk in februari 2023 als werkvoorbereider bij Willy Naessens. “Ik had een andere optie veel dichter bij huis, maar de meeloopdag in Nieuwkuijk maakte veel duidelijk. De sfeer was open, de mensen waren vriendelijk en er was ruimte voor een grapje. Het was als thuiskomen.”

Zowel op het kantoor, waar je direct de Brabantse mentaliteit proeft, als in haar nieuwe functie voelt Sinke zich als een vis in het water. “De combinatie van met mensen bezig zijn en planmatig werken vind ik echt ideaal. En met zo nu en dan een bezoekje aan de bouwplaats houd ik ook de verbinding met buiten.” Ze draait pas een paar maanden mee, maar vindt al lerende snel haar weg. “Ik krijg alle tijd en ruimte om het bedrijf en alle werkprocessen te leren kennen, maar ook om ideeën in te brengen. Daar wordt dan ook echt iets mee gedaan. Elke twee weken zit ik even met mijn leidinggevende en kijken we wat er speelt of waar ik behoefte aan heb.” Een veilige sprong in het diepe dus. “Voorlopig zit ik hier goed. Voldoende uitdaging, fijne collega’s en meer dan genoeg gezelligheid. Daar gaat het voor mij om. Hard werken is leuk, maar uiteindelijk is hard ontspannen minstens net zo belangrijk!”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl