Afdichtingssysteem voor prefab gevels

Artikel delen

Om aan te sluiten op de opkomst van industrieel bouwen heeft Celdex het Seal4Prefab afdichtingssysteem ontwikkeld. Vier prefab manieren om geprefabriceerde gevelelementen wind- en slagregendicht aan te laten sluiten. Speciaal geselecteerde producten zijn in verschillende combinaties te gebruiken en geschikt als afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden van prefab bouwelementen.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Celdex

Gevel in aanbouw Bright Rotterdam

Foto 1. Gevel in aanbouw. Project Bright, Rotterdam.

Gevelelement Seal4Prefab Kwekerij

Foto 2. Gevelelement, Seal4Prefab. Project De Kwekerij, Utrecht.

“Met Seal4Prefab heeft de aannemer essentiële bouwstenen in handen om de geleverde prestaties op het gebied van luchtdicht bouwen aan te tonen”, zegt Henny van der Heijden, Product Manager bij Celdex Van der Heijden. “De oplossingen zijn zorgvuldig tot stand gekomen en producten worden uitvoerig extern getest. Daarnaast begeleidt Celdex de verwerking van de producten gedurende het gehele bouwproces en legt de resultaten vast. Zo brengen we regelmatig een bezoek aan de bouwplaats. Luchtdicht bouwen met Celdex Seal4Prefab sluit zo naadloos aan op het kwaliteitsborgingssysteem van de bouwer en de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.”

Vier principes

De 4 in Seal4Prefab staat voor de vier principes van het prefab afdichtingssysteem van Celdex. Deze dekken de drie afdichtingszones: binnen, midden en buiten. De vier principes zijn:

 • Luchtdicht (binnen)
 • Thermisch isolerend (midden)
 • Slagregendicht (buiten)
 • Geschikt voor prefabricatie

Henny legt uit: “De geselecteerde producten zijn in verschillende combinaties te gebruiken en geschikt als afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden van prefab bouwelementen. Producten worden ten behoeve van prefabricatie met een zo groot mogelijke lengte geproduceerd en uitgerust met een hoogwaardige zelfklever. Om de elementen eenvoudig te positioneren en de afdichtingsbanden extra te beschermen worden de producten voorzien van een low-friction toplaag.”

Volgens de Product Manager biedt het systeem veel voordelen: “Zo is er sprake van een bewezen kwaliteit in luchtdichtheid en duurzaamheid. Door de efficiënte verwerking, tijdsbesparing en minder faalkosten is het ook een economische oplossing. Verder zijn de gebruikte afdichtingsproducten circulair en zijn ze snel aan te brengen. Het monteren en afdichten gebeurt in één handeling, ook bij slecht weer.”

Een goed voorbeeld van een Seal4Prefab productcombinatie is Pre-Seal LF of Pre-Seal Soft LF als luchtdichting en isolatie (binnen- + middendichting) met EPDM Soft als slagregendichting (buitendichting).

Gevelelement voorzien van Celdex afdichtingsproducten Grote Beer

Foto 3. Gevelelement voorzien van Celdex afdichtingsproducten. Project Grote Beer, Rotterdam.

Kennisoverdracht & kwaliteitsborging

Seal4Prefab is binnen het luchtdicht bouwen specifiek toegespitst op de prefab bouw en industrie. Belangrijke onderdelen van dit concept zijn kennisoverdracht en kwaliteitsborging. Dit begint al bij een goede voorbereiding en engineering. Celdex geeft passend advies over de best passende afdichtingsproducten. Henny: “Indien gewenst kunnen deze materialen van tevoren worden getest op wind- en regendichtheid in een kritisch bouwdetail. Voordat er met de montage wordt gestart wordt er begonnen met een toolboxmeeting voor zowel de verwerkers als voor de prefab monteurs. Tijdens bouwcontroles op locatie worden de processen zorgvuldig vastgelegd in een kwaliteitsborgingsrapportage.”

Afdichting op element The Cube

Foto 4. Afdichting op element. Project The Cube, Utrecht.

Projecten

Gevelelement-voorzien-van-Celdex-afdichting-Project-Wonderwoods

Foto 5. Gevelelement voorzien van Celdex afdichting. Project Wonderwoods.

Seal4Prefab is inmiddels in diverse grote projecten toegepast:

 • Amare: Onderwijs- en Cultuur Complex, Den Haag.
 • August Allebéplein: nieuwbouw startersappartementen, Amsterdam.
 • Bright: huisvesting studenten en starters, Rotterdam (Foto 1).
 • Crossroads: huur, -en studentenwoningen, Amsterdam.
 • De Kwekerij: huisvesting studenten en starters, Utrecht-Oost (Foto 2).
 • De Nederlandsche Bank (DNB): kantoor hoogbouw renovatie, Amsterdam
 • Grote Beer: woontoren in Rotterdam (Foto 3).
 • Oostenburg: nieuwbouw appartementen naast werkspoorhal, Amsterdam
 • The Cube: studentenhuisvesting, Utrecht (Foto 4).
 • Vuylsteke: hoogbouw woningen, renovatie, Antwerpen.
 • Wonderwoods: multifunctioneel complex met woontorens met groene gevels, Utrecht (Foto 5).

Celdex
www.celdex.nl
Stand 1.F044