Isoleren en renoveren van woningen makkelijker en aantrekkelijker dan ooit
Ook in Nederland moet de gebouwde omgeving in 2050 klimaatneutraal zijn. Met het isoleren van woningen voorop, verloopt de energietransitie volgens de Europese Commissie echter te traag. Dankzij de pasklare isolatie-systemen van Unilin Insulation zou daar op heel korte termijn wel eens verandering in kunnen komen.
De verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, wordt ook in Nederland vaak genoemd als een van de grootste uitdagingen van de energietransitie. Niet alleen alle huurwoningen maar ook alle koopwoningen moeten uiterlijk in 2050 van het gas af en CO2-neutraal zijn. Daartoe worden daken voorzien van zonnepanelen en maken gasgestookte cv-ketels plaats voor elektrische warmtepompen. Daarnaast is een Nationaal Isolatieprogramma opgetuigd, dat tot 2030 voorziet in het isoleren van 2,5 miljoen woningen.
Diverse subsidiemaatregelen
Het isoleren van bestaande woningen wordt op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau gestimuleerd met diverse subsidiemaatregelen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) die door het RVO wordt uitgevoerd. Vrijwel alle Unilin Insulation-producten komen in aanmerking voor deze ISDE-subsidie.
Hardnekkig vooroordeel
Een hardnekkig vooroordeel is dat het renoveren (inclusief het isoleren) van een woning een relatief kostbare en ingrijpende gebeurtenis is. Woningcorporaties kozen daarom liever voor sloop en nieuwbouw, maar dat tij lijkt gekeerd. Dat ze net als particuliere huiseigenaren steeds vaker de voorkeur geven aan renoveren, komt volgens deskundigen deels door het grote gebrek aan menskracht en materialen in de bouw dat net als de gestegen bouwkosten een remmend effect heeft op het sloop- en nieuwbouw-tempo in Nederland.
Steeds ruimer en beter aanbod
Daar komt bij dat renoveren op de keper beschouwd duurzamer is dan sloop en nieuwbouw. In de gebouwde omgeving geldt immers: hoe langer het vastgoed meegaat, hoe duurzamer dat is. Dat ook aannemers en architecten steeds vaker kiezen voor renoveren, is bovendien te danken aan het steeds ruimere en betere aanbod van na-isolatieproducten voor bestaande woningen. Een van de koplopers op dat gebied is Unilin Insulation, dat gespecialiseerd is in isolatieplaten voor gevels en daken.
Uitstekende isolatiewaarden
De rode draad in het Unilin Insulation-assortiment dat vrijwel alle woningtypen bestrijkt, is PIR-hardschuim. Die kunststof is niet alleen licht, maar combineert uitstekende isolatiewaarden met een hoge brandveiligheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Usystem Roof Reno-serie dakelementen, die is ontwikkeld voor de isolatie van hellende daken met een geventileerde dakbedekking zoals pannen. “De vochtongevoelige isolatieplaten worden aan de buitenkant aangebracht op het bestaande dakbeschot”, legt expert Rob van Leeuwen uit. “De bewoners hoeven daardoor niet het huis uit tijdens de werkzaamheden en ondervinden er ook in andere opzichten weinig hinder van.”
Snel en efficiënt
Usystem Roof Reno-dakplaten kunnen ook met een overstek van maximaal 450 mm worden geleverd. Zowel de isolatiewaarde als de lengte van de isolatieplaten wordt afgestemd op de wensen van de architect, de aannemer of de woningeigenaar. Van Leeuwen: “Die offsite productie heeft als voordeel dat je snel en efficiënt kan werken en dat de hoeveelheid snij-afval op de bouwplaats minimaal is.”
Veel energiewinst
Dat geldt ook voor de isolatieplaten van de Utherm Wall-serie. “Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de meeste warmte weglekt via het dak, kan ook met de isolatie van de spouwmuren veel energiewinst worden geboekt”, aldus Van Leeuwen.
In combinatie met vloerverwarming worden Utherm Floor LE-isolatieplaten steeds vaker toegepast om vloeren te isoleren. Bovendien kiezen aannemers of architecten voor een combinatie met Utherm Attic L Click-isolatieplaten, die een sterke troef van Unilin Insulation zijn bij het isoleren van hellende zolderdaken. Ze worden aan de binnenkant aangebracht en zijn aan de zichtzijde voorzien van een witgelakte spaanplaat, met als resultaat een comfortabele en representatieve opslag- of leefruimte.
One Home-strategie
Tot slot: de footprint van Unilin Insulation zelf. De isolatieproducten van het bedrijf maken gebouwen energie-efficiënter, maar het materiaalgebruik en de manier van produceren zorgen nog steeds voor de uitstoot van broeikasgassen. Heel belangrijk voor Unilin Insulation is daarom de ambitieuze One Home-strategie, die de bedrijfsvoering, de productieprocessen en de producten steeds klimaatneutraler moet maken – met onder andere CO2-neutrale productielocaties in 2030 als belangrijke stip op de horizon.
Unilin Insulation
www.unilininsulation.com