Prefab voorzetwand verbetert comfort in hotel Estheréa

Artikel delen

Hotel Estheréa in de binnenstad van Amsterdam kiest voor duurzamere verwarming. Om warmteverlies en vooral koudestraling tegen te gaan, worden de gevels van binnenuit geïsoleerd. Met de Faay voorzetwanden PG60 voert Van Dijk Bouw Volendam dat werk in heel korte tijd uit zonder overlast.

Hotel Estheréa Hotel Estheréa is gevestigd in vier gekoppelde zeventiende eeuwse panden aan het Singel, midden in de binnenstad van Amsterdam. Eén van de vier panden is een Rijksmonument. Het vier sterren boutique hotel heeft een hoge standaard en een chique uitstraling, met een rijkelijk gekleurd interieur, kristallen kroonluchters, luxe stoffen en expressieve prints. Het telt 91 kamers en twee suites.

Van Dijk Bouw Volendam is al circa vijftien jaar huisaannemer van het hotel, onder meer met het onderhoud van het vele houtwerk, daken, gevels en het verbouwen van kamers. Daarbij wordt continu gekeken naar comfort, geluidisolatie en ook verduurzaming, zo vertelt projectleider Kees Veerman van Van Dijk Bouw.

Kozijnen met HR++ glas

In dat kader is er eerder al voor gekozen om de kamers individueel te klimatiseren met warmtepompen c.q. airco’s. De radiatoren zijn daarbij komen te vervallen, waardoor ook nog eens extra ruimte werd gewonnen in de kamers. De gevelkozijnen van het hotel zijn in 2019 vervangen en voorzien van geluidwerend HR++-glas. “Behalve bij het Rijksmonument. Daar mochten we de kozijnen niet vervangen en hebben we achterzetramen met HR++glas geplaatst.”

Bij duurzame verwarming hoort een goed geïsoleerde schil. “Door het weghalen van de radiatoren werd de koude-uitstraling van de voorgevels een ding. Daar moesten we een oplossing voor zoeken. Vaak maak je dan een voorzetwand van hout of metal stud, maar we zochten hier een systeem dat we heel snel en eenvoudig zouden kunnen plaatsen zonder overlast voor de gasten van het hotel”, vertelt Veerman.

Kozijnen

In drie dagen

“Estheréa kiest ervoor om het opfrissen van de betreffende hotelkamers uit te voeren op doordeweekse dagen. Elke week doen we één kamer. Dat begint met afstomen van het behang, het weghalen van de dagstukken en dergelijke. De tweede dag plaatsen we de wanden en de derde dag komen de schilder en behanger om het af te maken. In het weekend kan de kamer weer in de verhuur.”

Die snelheid halen was alleen mogelijk met een prefab systeem dat grondig voorbereid is. “Daarom hebben we contact gelegd met Faay Vianen. We kenden Faay wel van de scheidingswanden, maar hebben niet eerder Faay voorzetwanden geplaatst. We hebben overleg gehad over de mogelijkheden en gezocht naar wat het meest praktisch is.”

Wand van 60 millimeter

De keuze viel daarbij op de W’all-in-One PG60-system. Dit is een wandsysteem van slechts 60 mm dik, met een Rd-waarde van 2,26 m2K/W. In een samenstel met metselwerk en luchtspouw komt de Rc-waarde uit op 2,72. Daarmee blijft het ruimtebeslag in de kamers minimaal, terwijl er toch een ruim voldoende isolatie wordt gerealiseerd om energieverliezen te beperken en de koudestraling volledig weg te nemen. Beperken van de dikte was overigens ook noodzaak met het oog op de aanwezige gordijnkoven. Met deze beperkte wanddikte blijft er nog voldoende ruimte over om het gordijn in de koven terug te hangen.

W’all-in-One PG system bestaat uit een PIR hardschuim isolatieplaat die aan één zijde voorzien is van een 9,5 mm gipskartonplaat. De PIR-plaat is aan twee zijden voorzien van een aluminium meerlagen complex, waardoor de dampremmende laag in de wand geïntegreerd is. PG system wordt aan de onderzijde geplaatst op houten sloffen en aan de bovenzijde tegen spouwlatten. De panelen worden onderling gekoppeld met een xps verbindingsregel, die met verzonken schroeven tegen de achterconstructie wordt gemonteerd. Schroeven door het paneel is dus niet nodig, waardoor koudebruggen voorkomen worden. De bestaande achterconstructie mag ook lichte onregelmatigheden bevatten.

Van Dijk Bouw maakt ook gebruik van de bijbehorende geïsoleerde prefab dagkanten. Deze prefab dagkanten sluiten naadloos aan op de andere elementen uit het assortiment. Door deze toevoeging worden koudebruggen voorkomen en kunnen gevel in hun geheel eenvoudig maar effectief worden geïsoleerd.

Kozijnen

Vooraf op maat gemaakt

Van Dijk Bouw liet de wandelementen eerst naar de eigen vestiging in Volendam komen. “We meten elke kamer van tevoren helemaal in en bereiden de wandelementen zo veel mogelijk voor in onze eigen werkplaats. Zelfs de dagkanten worden daar door de schilder al een keer gegrond. In het werk moeten we dan alleen nog wat laatste correcties doen. Met vier oude grachtenpanden ontkom je daar niet aan.”

De wandelementen zijn 60 centimeter breed en zijn door hun lichte gewicht goed hanteerbaar. Van Dijk Bouw transporteert ze naar Amsterdam in de bedrijfsbus of op de imperiaal op het dak. “We gaan liever niet met een aanhanger naar de binnenstad. Je kunt er niet parkeren en loopt grote kans op een bekeuring.”

De elementen worden vanaf de bus rechtstreeks naar de te isoleren hotelkamer gebracht. Dat ze ook in de in de lift passen, maakt het werk een stukje eenvoudiger. “Alle materialen en gereedschappen kunnen nu direct naar die ene hotelkamer die aangepakt wordt. Dat is ook de enige plek waar we dan op dat moment werken. In de overige delen van het hotel zie en merk je daar dus niets van”, zegt Veerman.

Wat de gasten er wel van merken is dat de geïsoleerde kamers geen last meer hebben van koudestraling en dat het comfort is toegenomen. “Wat wij ervan horen is positief”, besluit Veerman.

Faay
www.faay.nl
Stand:  1.B034