Balanceren tussen risico’s en mogelijkheden

Artikel delen

Binnen de complexe wereld van de bouwindustrie zoeken bouwbedrijven continue naar een succesvolle en vooral ‘risicovrije’ uitvoering van bouwprojecten. Het woord ‘risicovrij’ is volgens Nico Vos, accountmanager bij Xella Nederland heel belangrijk. “Ik werk al bijna mijn hele loopbaan in de bouwsector en ik heb een duidelijk beeld van de uitdagingen waar aannemers in Nederland mee te maken hebben”, zegt hij. “Het grootste deel van het bouwrisico ligt bij hen en daar staat vaak maar een beperkte winstmarge tegenover. Dit aanzienlijke risico zorgt ervoor dat aannemers voortdurend op zoek zijn naar manieren om dit te beheersen en minimaliseren.”

Kalkzandsteenelementen

In deze zoektocht speelt Silka Construct, een nieuwe bouwmethodiek van Xella, een belangrijke rol. Aannemers die voor Silka Construct kiezen, verschuiven een aanzienlijk deel van hun risico naar Xella. Nico legt uit hoe het werkt: “We leveren niet alleen de Silka kalkzandsteenelementen of -blokken en zorgen voor de montage ervan, maar we ontzorgen de bouwbedrijven ook door voor hen de regie over het project te voeren. We hanteren de planning, bewaken het budget en zorgen ervoor dat alle werkzaamheden volgens de gemaakte afspraken worden uitgevoerd.”

Appels met appels

Binnen Xella speelt Nico een centrale rol. “Mijn taak is ervoor te zorgen dat aannemers uiteindelijk appels met appels kunnen vergelijken”, legt hij uit. “Ik help bij het verbeteren van ons systeem, zodat onze totaalontzorging in de ruwbouw duidelijk naar voren komt. Ik zorg ervoor dat een aannemer precies weet wat hij allemaal krijgt van ons voor de afgesproken prijs. Als een bouwbedrijf de juiste gegevens daadwerkelijk kan vergelijken, zal hij zien dat wij absoluut interessant voor hem zijn.” Met alle kennis van de sector, die Nico gedurende al die jaren heeft opgebouwd, vormt hij samen met enkele collega’s een belangrijk onderdeel van het succes achter Silka Construct. “Ik ben er om te helpen,” zegt hij. “Mijn rol is om de risicobeheersing te vereenvoudigen en tegelijkertijd de mogelijkheden voor aannemers te vergroten.”

Vooroplopen

De sleutel voor succes ligt volgens Nico voor de bouw in voortdurend leren en aanpassen. “In deze branche moet je voortdurend evalueren, evolueren en je aanpassen aan nieuwe technologieën en regelgeving”, merkt hij op. “Bij Xella streven we er altijd naar om voorop te lopen in deze veranderingen en onze klanten de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.”

Xella
www.xella.nl