Renoveren en transformeren, groot onderdeel van de oplossing

Artikel delen

Dat het renoveren en transformeren van bestaande gebouwen een belangrijke oplossing is voor het woningtekort wisten we al. Al een aantal jaren worden niet-woningen zoals kantoren en winkels al omgebouwd. Dit jaar is er voor het eerst een daling van het aantal kantoorverbouwingen. De reden? Steeds minder aantrekkelijke woonlocaties. Gelukkig zijn er nog andere typen niet-woningen zoals zorg- en onderwijspanden die gebruikt kunnen worden om het woningtekort tegen te gaan.

Kalkzandsteen

Bij renovatie of transformatie gelden andere eisen dan bij nieuwbouw. Gelukkig zijn er diverse oplossingen voor alle mogelijke renovatie-uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan lichtgewicht casco’s voor het brandveilig en snel optoppen van gebouwen en verschillende isolatiematerialen voor renovatie van oude of monumentale panden.

Niet te zwaar bouwen

Aan bestaande casco’s kan veelal niet zomaar veel gewicht worden toegevoegd. De casco’s zijn daar simpelweg niet op voorbereid; dit betekent een constructieve uitdaging. Lichtgewicht oplossingen hebben dan de voorkeur. Niet alleen voor buiten- en binnenwanden maar ook voor de vloeren als we het over het optoppen van gebouwen hebben. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het brandveilig houden van zo’n bestaand gebouw.

De oplossing van Xella: Ytong

Xella heeft ruime ervaring met renovatie en transformatie. Zowel met Ytong casco als met Ytong blokken kunnen bestaande gebouwen snel worden aangepast aan  de kwaliteits- en comforteisen van morgen. Met het Ytong cascosysteem zijn onder meer 30 extra kamers gerealiseerd op het bestaande hotel van Preston Palace in Almelo. Doorslaggevende argumenten om te kiezen voor Ytong waren vooral de warmte-accumulerende en brandwerende eigenschappen, én het lichte gewicht. Daarbij was de bouw met Ytong ook nog ontzettend snel waardoor de realisatie niet lang op zich hoefde te wachten.

De oplossing van Xella: Silka

Kalkzandsteen heeft een aantal unieke eigenschappen die het materiaal zeer geschikt maken voor renovatie en transformatie. Het materiaal heeft een hoog waterdampregulerend en warmteaccumulerend vermogen. Daarnaast zorgt de hoge volumieke massa voor goede geluiddempende en -werende eigenschappen. Silka elementen zijn onder meer toegepast bij de transformatie van leegstaande oude gebouwen naar woningen. Hier speelt gewicht vaak geen rol. Bouwen met Silka elementen is een snelle bouwwijze met een grote mate van prefabricage. Waar elementen logistiek niet mogelijk zijn, kan worden gekozen voor Silka blokken.

De oplossing van Xella: Multipor

Voor de isolatie van bestaande gebouwen heeft Xella de minerale isolatieplaten van Multipor ontwikkeld. Dit is een extra isolerende cellenbetonnen plaat, die eenvoudig aan de binnenzijde van muren of onderzijde van vloeren en daken kan worden aangebracht en direct kan worden afgewerkt. Multipor is de ideale oplossing om oudere, slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen. Het materiaal voorkomt koudebruggen.

Xella
www.xella.nl