Méér dan gereedschap

Artikel delen

‘Eén sterk merk’ en ‘Absolute zekerheid bieden’. Onder die twee motto’s lanceerde Festool onlangs een tweetrapsraket: de naam Protool verdwijnt en gaat over in Festool, en het concept ‘Service all-inclusive’ gaat van start. Dat betekent onder meer 36 maanden gratis reparatie. BouwTotaal doet de achtergronden uit de doeken.

Het verschil maken met het product, maar ook toegevoegde waarde willen bieden. Méér zijn dan gereedschap. Dat is waar Festool op uit is. Het bedrijf wil dat onder andere doen onder de slogan ‘Service all-inclusive’. Remco Dorreman legt uit wat dit concept precies inhoudt: ‘Allereerst garandeert Festool 36 maanden gratis reparatie van alle onderdelen. Mits de gebruiker zich eerst registreert, want dat is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor het Service all-inclusive concept. Deze service geldt ook voor machines die al verkocht zijn.’
Onder het concept valt ook een diefstalverzekering, waarvoor de vakman zich eerst apart moest verzekeren. Bij Festool betaalt de gebruiker slechts 100 euro eigen risico per machine. De derde poot van Service all-inclusive is dat de gebruiker de machine vijftien dagen mag testen en hem daarna eventueel kan terugbrengen. Is het niet de juiste machine of bevalt hij niet? Geen nood dus. De klant krijgt desgewenst het aankoopbedrag retour. Tot slot garandeert Festool dat het reserveonderdelen tien jaar lang kan leveren. Zo niet, krijgt de klant een nieuwe machine. ‘We willen de klant op deze manier zekerheid in onzekere tijden bieden’, aldus Dorreman.

Protool wordt Festool
Ronald La Croix kondigt vervolgens een strategische koerswijziging aan die voor eindgebruikers meer succes en eenvoud moet garanderen. De naam Protool verdwijnt namelijk per 1 januari 2014. De meeste producten zullen echter niet verdwijnen. Maar in plaats van het kenmerkende rood, het even kenmerkende groen gaan dragen. Festool wil daarmee zijn bereik vergroten en ook de robuustere wereld van de bouw, het domein van Protool, nadrukkelijker betreden. Dat betekent dat er nu ook Festool betonfrezen, accu-klopboormachines, mengmachines, en liniaal slijpers beschikbaar komen. ‘Eén sterk merk dus. Zowel voor binnen als buiten’, legt La Croix uit. ‘Dat schept meer mogelijkheden en duidelijkheid voor de eindgebruiker. Alle producten blijven uiteraard Premium, en we gaan geen private label introduceren.’
Niet alle Protool producten gaan echter over naar Festool. Eventuele overlap wordt gefilterd en machines die toch al zouden verdwijnen uit het Protool assortiment zullen na 31 december 2013 niet meer verkrijgbaar zijn.

Liefde voor het merk
‘Tell a Friend’ is voor Festool belangrijk. Van een collega neem je als vakman wellicht eerder iets aan dan van een dealer. Daarom komt Michel Wijnnobel, onder andere bekend van Herman den Blijkers Herrie in het Hotel, vertellen waarom hij graag met Festool werkt. Met zijn kenmerkende enthousiasme vertelt hij over de kwaliteit van ‘zijn’ Festool machines en zijn liefde voor het merk. Maar een demonstratie zit er helaas niet in. Dat wordt uiteindelijk gedaan door één van de vier trainers van Festool, Titus Kamphuis. Hij presenteert behalve enkele bekende machines en accessoires ook noviteiten, zoals de nieuwe schroefboormachine DR 18-4 Li en het Diamant schuursysteem DSG AG 125. Deze en alle andere noviteiten zijn te zien op de site: www.festool.nl.