De bouw in de sandwich

Artikel delen

Prof. dr. Ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar bouwinnovatie en voorzitter Slimbouwen

De bouwkolom is vergroeid tot een zeer complex systeem. Waar we ooit begonnen met een bouwmeester en enkele makers uit het gilde systeem, hebben we nu te maken met een enorme wolk van kleinschalige producenten, ontwerpers, installatieadviseurs, constructeurs, duurzaamheidsadviseurs, handelaren, bouwers, onderaannemers, installateurs, managers, kostendeskundigen, financiers, makelaars, projectontwikkelaars, et cetera. Door die versnippering hebben we te maken met een groeiende inefficiëntie, een buitengewoon zware milieubelasting en is er bijna niemand die nog wat verdient. Zeer zorgwekkend en de druk neemt nog verder toe.

Aan de uitersten van de bouwkolom wordt gereageerd. De opmars van enerzijds zij die langdurig verbonden zijn aan vastgoed, zeg maar de gebruikers, eigenaren. Aan de andere kant de toeleverende industrie die snel terrein wint door niet slechts producten te leveren maar klantgerichte oplossingen en concepten. Het middenveld wordt daarmee stevig onder druk gezet. Als de economie weer aantrekt zal dat vooral ten goede komen aan de flanken en slechts beperkt aan partijen als architecten, aannemers en adviseurs. De bouw zit dus stevig in de sandwich.

Maar is het dan alleen kommer en kwel?
In zijn presentatie zal Jos Lichtenberg weliswaar ingaan op deze zorgwekkende ontwikkelingen, maar ook uitleggen dat er nadrukkelijk ontsnappingen en kansen zijn. ‘Slimbouwen’ speelt daarin een centrale rol. Hij zal uitleggen hoe bouwbedrijven Slimbouwen kunnen inzetten om het rendement aanzienlijk te verbeteren. Ook dat bouwbedrijven daarbij veel meer uit waarde creatie zouden kunnen halen.