Waarde denken

Artikel delen

 
Ik was begin oktober door J. Van der Marel uitgenodigd om een groep te prikkelen om over de toegevoegde waarde van afbouw mee te denken. Dat die immens is werd duidelijk toen we een door dat bedrijf gerealiseerd interieur van de bank Anno-Nu gingen bekijken. In de plint van het gebouw aan de Zuid-as was een afbouw met een dynamische en praktische uitstraling gerealiseerd en werd in een deel van het gebouw ook geëxperimenteerd met afbouwconcepten. Gemeten werd hoe die door gebruikers worden ervaren om deze na bewezen succes uit te kunnen rollen. Waarde denken in optima forma. 
 
Wat mij vooral trof was de enorm tevreden gastheer (klant). Niet alleen uiterst content over het resultaat, maar ook over het proces, inclusief het tijdig opleveren. De afbouwer vertrouwde mij wel toe dat hij zich al jaren beijverde om het primaire proces van de klant goed te begrijpen. Pas dan kun je toegevoegde waarde ontdekken en het fysieke inbouwpakket is daarbij slechts een middel.
De discussie ging ook over het aanpasbaar zijn van het gebouw. Werkconcepten veranderen voortdurend en de organisatie evenzeer. Je weet niet welke kant dat op kan gaan, maar dat het anders zal zijn is zeker. De afbouw is, en dan komen we kort bij Slimbouwen, een schil die de beleving bepaalt, maar ook een middel om installaties te verbergen. Als het gebouw muteert, moet je er onmiddellijk bij kunnen. Herinrichten is veel meer dan alleen het verplaatsen van wandjes.
We gingen die middag in discussie met de gasten, vooral zij die gekoppeld waren aan de levensduur van het gebouw. We hebben het dan over beheer en facility management. Zo’n groep hoef je niet te overtuigen van de zin van dergelijke gedachten. Wel had men gemeen dat er in alle gevallen bij het thuisfront project ontwikkelende collega’s waren die zich compleet door ‘het bouwbudget’ laten leiden. Een beetje meer investeren om op termijn voordeliger uit te zijn is een boodschap die toch nog moeilijk verkoopbaar blijkt. Misschien is het beslechten van die hobbel en het beïnvloeden van de mind-set van de kostendenkers wel de ultieme ‘act of innovation’. 
Een absolute kans voor slimbouwen overigens. Slimbouwen is immers uitgesproken gericht op toekomstbestendigheid en daarmee op reductie van exploitatiekosten en dat terwijl er helemaal geen sprake is van meerkosten. 
 
Vragen? Stel ze gerust.
 
Jos Lichtenberg
 
Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TUe, consultant bij project- en productinnovatie en voorzitter stichting Slimbouwen.