Betonmortel met minimale kruip bij grote tunnelmaat

Artikel delen

In Rijnsburg is Van Rhijn Bouw uit Katwijk begonnen met de bouw van de Waterklaver, een woonproject met zeven woonlagen en zeventig appartementen. De aannemer gebruikt voor de betonwerken een tunnelbekisting met een overspanning van maar liefst 9 meter. Met een dergelijk grote tunnelmaat loop je bij ontkisten het risico op kruipverschijnselen. Castcrete®, betonmortel van Mebin, herleidt dit risico tot het absolute minimum.

Van Rhijn Bouw kiest als één van de eerste bouwbedrijven in Nederland voor een bekisting met een grote overspanning van 9 meter, bestemd voor koude tunnelgietbouw. Een echt huzarenstukje, gemaakt door Red Betonbouw in samenwerking met Hendriks Stalen Bekistingtechniek uit Veenendaal. Door de grote tunnelmaat kan de woning heel vrij ingedeeld worden.
Van Rhijn Bouw vroeg Mebin een betonmengsel te leveren dat in koude tunnelgietbouw daags na het storten al hard genoeg is om te ontkisten en nagenoeg geen kruipverschijnselen vertoont. In de praktijk betekent dit dat het mengsel binnen de vooropgestelde tijd van 16 uur een druksterkte van 20 N/mm2 haalt in plaats van de standaardsterkte van 14 N/mm2. Castcrete® voldoet hieraan. Het product is specifiek geschikt voor koude tunnelgietbouw: het ontwikkelt veel warmte in alle omstandigheden, zonder toevoeging van externe warmtebronnen.

Concremote®: live monitoren
Mebin monitort het verhardingsproces met Concremote®: een draadloos, web-based systeem om druksterkte en temperatuurontwikkeling live te monitoren en zo op tijd te ontkisten. Hans van Rhijn, directeur-eigenaar Van Rhijn Bouw: ‘Wij zijn heel enthousiast over het systeem. Onze mensen op de bouwlocatie krijgen een sms-berichtje wanneer de druksterkte van 20 N/mm2 bereikt is. Ze weten precies wanneer ze kunnen ontkisten.’
Paul Koopman, vestigingsmanager Mebin Voorburg en Katwijk: ‘Aan de hand van de gegevens die je via Concremote® krijgt, kun je het proces constant bijsturen. Voor het project Waterklaver bereikten we de gewenste druksterkte op een gegeven moment om 5 uur ’s nachts. Dat was niet de bedoeling: de aannemer wilde om 7 uur ’s ochtends ontkisten, begin werktijd. Onze specialisten pasten het mengsel aan en zorgen ervoor dat de druksterkte om 7 uur bereikt werd.’
Doordat aannemer en betonmortelproducent het verhardingsproces nauwgezet kunnen opvolgen en de vereiste druksterkte met Castcrete® snel bereikt wordt, kan de bouwtijd aanzienlijk ingekort worden. Voor de Waterklaver zou het totale tunnelproces initieel 15 weken in beslag nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden schat Van Rhijn Bouw drie weken eerder klaar te zijn dan gepland.
Castcrete® is beschikbaar in een zomer-, overgangs- en wintersamenstelling en is verkrijgbaar in de sterkteklassen C20/25 of C30/37 en consistentieklasse S3. In overleg kan er maatwerk geleverd worden.

HeidelbergCement Benelux, ’s-Hertogenbosch, (073) 640 12 13, www.heidelbergcement.com