Structuurmatten combineren voordelen beton en hout

Artikel delen

Voor architecten en aannemers die de esthetische voordelen van hout willen combineren met de constructieve voordelen van beton, biedt NOE-Betonvormgeving een serie structuurmatten met houtnerfmotief. Door de robuuste eigenschappen van de NOEplast matten kunnen deze tot wel 100 keer worden ingezet. De matten lenen zich zowel voor in het werk gestorte betonconstructies als voor de vervaardiging van prefab-elementen.
 
Het plafond van de Rozet in Arnhem is uitgevoerd in hout waarbij de architect koos voor een plankenstructuur met tussenruimte. Om deze structuur ook de in betonnen prefab wanden te laten terugkomen, werd gekozen voor afwerking van de wanden met een fraaie houtnerfstructuur. Hiervoor werd gebruik gemaakt van NOEplast structuurmatten die speciaal voor dit project werden vervaardigd. Zelfs de onderlinge afstand tussen de betonnen ‘planken’ komt millimeternauwkeurig overeen met de houten plankenstructuur in het gebouw. De Rozet is middelpunt voor cultuur, kennis en educatie en werd ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Het gebouw werd in 2014 bekroond als Beste Gebouw van het Jaar 2014.
De structuurmatten zijn afgeleid van de plafondplanken die in het gebouw zijn toegepast en als basis dienden voor de betonmal. In het betonvormgevingsatelier van NOE werden de planken ambachtelijk geschaafd, waarbij de typerende houtstructuur met knoesten en nerven extra werd uitgewerkt door het oppervlak met brander en staalborstel te bewerken. Hiermee ontstaat een reliëfverschil tussen de hardere en zachtere delen die zich in het beton aftekenen. Op het aldus samengestelde model werd een moedermat vervaardigd, waarop weer een zogenaamd productie-tussennegatief is gegoten. Op dit negatief zijn daarna de NOEplast structuurmatten vervaardigd. Prefab-elementen leverancier Westo gebruikte de matten voor de productie van de betonnen houtwanden.
De structuurmatten kunnen in de mallen worden verlijmd (prefab) of, afhankelijk van de inzet, in de bekisting worden gelijmd of met spijkers of schroeven worden vastgezet (op het werk), waarna het beton erop of ertegen wordt gestort. Na het uitharden en afnemen van de mal of bekisting blijft het reliëf van de mat als afdruk zichtbaar, waarna de mat met licht schoonmaken weer geschikt is voor een nieuwe inzet.
 
NOE-Betonvormgeving, Arkel, (0183) 56 98 88, www.betonvormgeving.nl