Akoestische plafondpanelen met swingdown-systeem

Artikel delen

Extreme stijfheid en eenvoudige toegang tot het plenum doordat de plafondpanelen simpel naar beneden zijn te klappen. De nieuwe XLnt-plafondpanelen van Hunter Douglas ontlenen hun grote stijfheid aan een gelaagde opbouw, gebaseerd op composiettechnologie uit de luchtvaart. Het aluminium binnenwerk heeft een honingraatvorm. Zelfs bij de maximaal verkrijgbare afmetingen van 1,25 meter breedte bij 2,5 meter lengte buigen ze niet door.
 
Dankzij het swingdown-systeem is ieder afzonderlijk plafondpaneel eenvoudig naar beneden te klappen. Dit geeft monteurs en technici snel en op elke willekeurige plek eenvoudig toegang tot het plenum. Het losdraaien van de klemmetjes kost slechts enkele seconden tijd, terwijl het paneel te allen tijde goed geborgd blijft. Bovendien klapt het paneel in de breedte naar beneden, waardoor de doorgang in de ruimte zo min mogelijk versperd wordt.
De plafondpanelen zijn verkrijgbaar in twee varianten: een gesloten, drielaagse variant die volledig vlak is én een open, geperforeerde vierlaagse variant met een hoge geluidsabsorptiewaarde (αw 0.75). Aan beide panelen is de Eurobrandklasse A2 toegekend, waarmee ze voor vrijwel alle toepassingen en gebouwen geschikt zijn. Het gesloten paneel kreeg de Eurobrandklasse A2, S1 (rookklasse), D0 (branddruppels) en het akoestische paneel A2, S2, D0.
Het gesloten paneel is 2,5 cm dik en is opgebouwd uit drie lagen: een aluminium voorzijde van 0,95 millimeter, een aluminium honingraat en een aluminium achterzijde van 0,5 mm. De akoestische, geperforeerde versie van het paneel bestaat uit vier lagen; tegen de binnenzijde van het paneel is een akoestisch vlies van glasvezel aangebracht voor extra geluidsabsorptie. De doorsnede van de perforaties aan de voorzijde is 1,5 mm en de afstand tussen de perforaties bedraagt 3 mm. Dit resulteert in een openheid van 22,7 %. De perforaties in de achterzijde van het akoestische paneel meten 3 mm. De afstand tussen de gaatjes is 5 mm, wat dit paneel een openheid van 35% oplevert.
De XLnt plafondpanelen zijn speciaal ontwikkeld voor ruimtes waar architecten met grote afwerkingselementen willen werken die vlak moeten zijn, bijvoorbeeld luchthavens, trein- en metrostations, kantoorruimten en andere utilitaire gebouwen.
 
Hunter Douglas, www.hunterdouglas.nl