Energiezuinig bouwen als standaard

Artikel delen

Unilin Insulation heeft een uniek luchtdicht daksysteem ontwikkeld waarmee het dak kierdicht gemonteerd kan worden. De combinatie van luchtdichte veren, foamtape, luchtdichte folie en dakelementen van PIR hardschuim zorgen voor een luchtdicht dak. ‘We gaan voor een toekomst waarin energiezuinig bouwen de standaard wordt.’
 

Veel woningen verliezen tot soms wel 25 procent van hun warmte via kieren en spleten. Luchtdicht bouwen helpt om energieverlies tegen te gaan. Het luchtdichtdaksysteem van UNILIN bestaat uit een gepatenteerde luchtdichte veer waarmee de aansluiting van de langsnaden wordt afgedicht. De luchtdichte veer kan worden toegepast in dakelementen met een PIR langszijde, waarbij in de PIR een sponning is aangebracht.

Creatie luchtdichte verbinding

De luchtdichte veer kan worden toegepast in dakelementen met een PIR langszijde, waarbij in de PIR een sponning is aangebracht. Wanneer het volgende dakelement geplaatst wordt, dat tevens voorzien is van een sponning, ontstaat de luchtdichte verbinding.  Doordat de luchtdichte veer 'dikker' is dan de hoogte van de sponning ontstaat een zeer hoge luchtdichting. Dit komt omdat de gladde foamlaag, die op de veer is aangebracht, tijdens het aanbrengen van de veer 'gedwongen' wordt te comprimeren. De luchtdichting die ontstaat wordt niet veroorzaakt door comprimeren in dezelfde richting als de bevestigingsrichting. Dit heeft als groot voordeel dat de dakelementen niet met enorme kracht tegen elkaar gedrukt hoeven te worden om deze luchtdicht te krijgen. Als de luchtdichte veer is aangebracht is de verbinding 100 procent luchtdicht over de volledige lengte van de langsnaad.

Voordelen op een rij

  • De dakelementen zijn in 'één keer' luchtdicht.
  • De doorgaande luchtdichting bevindt zich zo dicht mogelijk aan het binnenoppervlak.
  • Naderhand behoeven geen tapes of folies aangebracht te worden.
  • De mogelijkheid om (bouw)toleranties op te vangen met robuuste verbinding.
  • De luchtdichte veer vangt eventueel het onderling wisselen van de dakelementen op.
  • Bij dakelementen met een dampremmende laag zorgt de luchtdichte veer voor een doorgaande dampremmende laag.

http://www.unilininsulation.com/nl/luchtdichtbouwen