Integrale gevel mock-up bij TU Delft opgeleverd

Artikel delen

Op 21 september 2016 hebben AluEco en de TU Delft officieel de integrale gevel mock-up geïntroduceerd. Deze is gemonteerd aan één van de TU Delft gebouwen op de campus. Hiermee is een eerste aanzet gegeven voor het werken aan de circulaire economie in de gevelsector. In een integrale gevel worden diverse functies samengevoegd, zoals ventilatie en verwarming. De mock-up bestaat uit een verzameling van functies, verdeeld over vier type panelen.
 

Het eerste paneel beschikt over de basis functionaliteiten van een traditionele gevel. Het tweede wekt energie op en is gekoppeld met een ventilatie-, verwarming- en koelingunit. Het derde paneel laat verschillende zonweringtechnieken zien en het laatste heeft een nieuwe type buitenzonwering met metalen lamellen.
De ramen in de gevel worden automatisch aangestuurd. Deze zijn samen met de zonwering units en de ventilatie-voorziening aangesloten op een wifi-netwerk. Via een tablet zijn alle onderdelen te besturen. Het circulaire aspect is dat de gebruikte componenten makkelijk gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Tevens zijn de producten makkelijk te recyclen (bijvoorbeeld omsmelten) als er geen hergebruik mogelijk meer is. Het uiteindelijke doel van de mock-up is circulaire businessmodellen te ontwikkelen voor de eindgebruiker van een gebouw.
 

De introductie van deze mock-up stond centraal bij een drukbezocht evenement van de VMRG met het thema ‘de toekomst van de gevelbouw’. De integrale gevel is door een groep samenwerkende producenten ontworpen en hierbij is de opdrachtgever (FMVG, Facilitair Management en Vastgoed van de TU Delft) nauw betrokken. De initiators van dit concept zijn TU Delft, Climate-KIC en AluEco. AluEco is een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de gevelbranche door middel van onderzoek en ontwikkeling en bestaat uit VMRG, Schüco, Alcoa | Kawneer, Reynaers, SAPA en Hueck. Daarnaast hebben de volgende bedrijven geïnvesteerd in het ontwikkelen van de gevel en het concept: Alkondor, Alcoa | Kawneer, Trox Technik, Somfy, Schuurman Elektrokern Solutions, Scheuten, VML Technologies, Renson, De Haan Westerhoff, MHZ, Kindow, Panelen Holland, Aldowa en Real Capital Systems.