Opkomst domotica vraagt smart homes

Artikel delen

Slimme rookmelders, IP-beveiligingscamera’s of een slimme thermostaat; het gebruik van slimme apparaten in huis raakt langzaam ingeburgerd. Nederland staat wereldwijd op de vijfde plaats als het aankomt op het aantal aangesloten apparaten. Elektronicafabrikanten zetten steeds meer in op slimme apparaten en ook energiebedrijven investeren in slimme meters. Het is daarom verstandig dat projectontwikkelaars vroegtijdig rekening houden met deze ontwikkeling en bij nieuwbouw ook smart homes faciliteren.

Tekst: Jan-Jaap van Soest, Manager nieuwbouw Reggefiber
 

In een smart home kunnen diverse apparaten met elkaar communiceren via een internetverbinding. Systemen zijn aan elkaar gekoppeld en vaak kan een smartphone worden gebruikt als bediening voor de slimme apparaten in huis. Om alle slimme oplossingen in huis optimaal te laten werken is een stabiele internetverbinding van belang. Internet is bijna een basisbehoefte geworden in ons dagelijks leven. En nu maken ook onze huizen de stap naar altijd ‘connected’ zijn. Hiervoor is een goede internetverbinding essentieel. Bewoners hechten daarom steeds meer waarde aan een huis waarin zich een stabiele internetverbinding bevindt. Bij nieuwbouwhuizen is de mogelijkheid voor een stabiele internetverbinding dan ook een belangrijke voorwaarde.

Traditionele nieuwbouwprojecten

Nog steeds neemt de woningvoorraad in Nederland jaarlijks toe door nieuwbouw. Vaak jonge gezinnen doen hun intrede in deze nieuwbouwhuizen. Hierbij krijgen ze de keuze uit een keuken naar wens, kunnen ze zelf de tegels in de badkamer bepalen of eventueel een uitbouw realiseren. Deze keuzemogelijkheden vergroten het wooncomfort en geven invulling aan de individuele woonwensen, maar dat zijn vaak bouwtechnische aanpassingen. Het is voor projectontwikkelaars ook verstandig om te kijken naar toekomstige woonwensen en daar nu alvast op te anticiperen.

Wooncomfort anno 2016

Anno 2016 gaat wooncomfort verder dan alleen een fijne keuken of een mooie badkamer. Internet is onderdeel van ons dagelijks leven geworden, jonge mensen zijn hiermee opgegroeid. Het is tegenwoordig dan ook onderdeel van wooncomfort. Steeds vaker werken mensen thuis, maken gebruik van de laatste technologie of het komt voor dat het hele gezin tegelijkertijd gebruik wil maken van internet. Dit kan alleen met een stabiele internetverbinding, die door het hele huis optimaal werkt en over voldoende bandbreedte beschikt. Een verbinding als glasvezel kan hiervoor zorgen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste UTP kabels te plaatsen door de rest van het huis, om ook bijvoorbeeld op zolder van de snelle verbinding gebruik te kunnen maken. Door deze kabels al bij voorbaat aan te leggen, kunnen toekomstige bewoners online zodra ze de nieuwe woning betrekken.
De meerwaarde van een stabiele internetverbinding is bij de aanschaf van een nieuwe woning voor veel mensen hoog. Uit Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt zelfs dat woningen met glasvezel gemiddeld 5 procent meer waard zijn op de woningmarkt. Naast het eigen wooncomfort is dat nog een reden voor bewoners om graag direct voor glasvezel te kunnen kiezen.

Hoe bied je onderscheid?

Naast het bieden van een stabiele internetverbinding in alle uithoeken van het huis door middel van glasvezel in combinatie met aangelegde UTP kabels, kan het bieden van begeleiding en advies voor het inrichten van een ‘slimme’ woning minstens zoveel toegevoegde waarde bieden voor kopers als advies over het plaatsen van elektra, zoals wandcontactdozen of lichtpunten.
Er zijn diverse partijen die thuis zijn in het opleveren van smart homes en hiervoor verschillende oplossingen bieden. Projectontwikkelaars kunnen zich onderscheiden door deze expertise en producten toegankelijk te maken. Zo zijn er leveranciers voor een slimme thermostaat, rookmelder, verlichting, stekkers en zelfs slimme zonnepanelen. Door de samenwerking met een dergelijke partij aan te gaan kunnen nieuwbouwwoningen zelfs geheel smart worden opgeleverd. Op deze manier hoeven bewoners zelf geen tijd meer te besteden aan het toekomstbestendig maken hun nieuwe woning.
 

 

Toekomstgericht bouwen

Een toekomst waarin alles met elkaar is verbonden, komt steeds dichterbij. De ontwikkeling van smart homes is geen hype. Het staat vast dat consumenten steeds meer gebruik maken van internet en er ook steeds meer afhankelijk van zijn.
Als projectontwikkelaars bij nieuwbouwprojecten al direct de beste internetverbinding aanleggen, kunnen toekomstige digitale ontwikkelingen in huis eenvoudig worden toegepast door de bewoners. Bij het zorgen voor de juiste bekabeling in huis, kunnen bewoners direct in alle uithoeken van het huis gebruik maken van internet zodra ze verhuizen. Op deze manier hoeven ze niet achteraf nog moeite te doen om glasvezel te laten aanleggen. Als deze verbinding er al is, is het verder aan de bewoners in welke mate ze hier gebruik van gaan maken. Net zoals de keuken wordt geïnstalleerd zodat de bewoners zelf de lekkerste gerechten op tafel kunnen zetten, zo wordt de internetverbinding aangelegd om naar eigen wens digitaal te leven. Op naar het huis van de toekomst!