BouwBeurs 2017: ‘Voor mensen die het gaan maken’

Artikel delen

Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 februari 2017 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de BouwBeurs 2017 plaats. Na een jarenlange economische en bouwcrisis, staan de seinen gelukkig weer op groen. Sterker nog: de komende jaren komen we waarschijnlijk vakmensen te kort om aan de groeiende bouwvraag te voldoen. ‘Voor mensen die het gaan maken’, is dan ook het thema, dat moeten laten zien dat de bouw weer aantrekkelijk is voor jong en oud.
 

De BouwBeurs biedt weer een breed scala aan evenementen, zoals dé vakbeurs voor de uitvoerende bouw, Bouw & ICT, Material Xperience, Het Gala van de Nederlandse Bouw, De Nederlandse Bouwprijs, Renovatietheater, Greenbuild, het Vakplein en Building Tomorrow. Kijkt de BouwBeurs naar de praktijk van vandaag. Building Tomorrow laat zien waar het in de toekomst naartoe gaat. ‘We hebben de ‘toekomst’ in een aparte hal gegroepeerd. De bezoeker vindt daar het creatieve event Material Xperience, er is een presentatie van casestudies experimenteel beton, de technische universiteiten tonen nieuwe prototypes en we gaan dagelijks in debat!’, zegt Brand Manager Martijn Carlier van Jaarbeurs.
 

 

Centrale thema

‘Voor mensen die het gaan maken’, is dan het thema van BouwBeurs 2017. ‘We zitten heel dicht op de markt. Het thema stelt de mens centraal. We willen de bezoeker het verhaal vertellen van de bouw anno 2017’, verklaart Carlier. ‘Het verhaal leunt op drie pijlers: Digitaal, Vakbekwaam en Duurzaam. Dit zijn de grote trends van dit moment. Je kunt dit op verschillende manieren invullen.’
‘Bij digitaal denk je al snel aan BIM, aan 3D-modellen, maar je kunt ook denken aan e-commerce toepassingen. Steeds meer exposanten hebben webshops. We ‘graven’ al die voorbeelden op, zodat we bezoekers hiermee kennis kunnen laten maken. Onder de noemer digitaal valt ook de sector Bouw & ICT. Deze sector is uitverkocht. Dus het leeft erg.’
Het thema wijst ook op een dreigend tekort aan vakmensen: ‘Toen het slecht ging met de bouw en hordes mensen werden ontslagen, zagen we het al aankomen. We komen al die mensen straks tekort. En voordat je weer goede mensen hebt opgeleid die vakbekwaam zijn, ben je weer een paar jaar verder. Wat we voorspelden, is helaas waarheid geworden. Een vakbekwame timmerman is nauwelijks te krijgen. Daar komt bij dat elke discipline in de bouw steeds hogere eisen aan vakbekwaamheid stelt. Je kunt duurzaam willen bouwen, maar dan moet je wel weten hoe je de producten op een juiste manier moet toepassen’, aldus Carlier.
Hij vervolgt: ‘De techniek dendert voort. Wat je een paar jaar geleden op school hebt geleerd is nu achterhaald. De mensen moet je dan wel opleiden of kwalitatief naar een hoger niveau brengen. Het niveau in de bouw stijgt. We zitten echt op MBO-plus. Op de beurs laten we jonge mensen zien wat de bouw hen allemaal te bieden heeft. In navolging van de sector zeggen wij: kom werken in de bouw. De bouw is het waard, en jij ook.’
 

 

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is inmiddels gemeengoed geworden in de bouw. Elke exposant biedt inmiddels dan ook duurzame oplossingen. Carlier: ‘We gaan deelnemers nadrukkelijk vragen dit verhaal te vertellen. Want let op: de vrijblijvendheid gaat er vanaf, duurzaamheid krijgt steeds meer een verplichtend karakter. We zien dat bij opdrachtgevers de kennis en de urgentie vaak nog ontbreken.’
‘Wat betekent duurzaamheid? Welke eisen mag je er aan stellen? We zien ook dat het lastig is dit concreet te vertalen naar een ontwerp. Vervolgens dient de vraag zich aan welke producten en toepassingen beschikbaar zijn. Kortom, veel vragen bij een woord dat iedereen voor in de mond heeft. Zie de BouwBeurs als een wegwijzer. We – en dan bedoel ik ook nadrukkelijk alle exposanten – geven concreet en toepasbaar invulling aan het begrip Duurzaamheid.’