Aanscherping Europese regelgeving ladders

Artikel delen

De Warenwet is in Nederland nog steeds leidend waar het gaat om regelgeving voor ladders en trappen. Maar ondertussen zit Europa ook niet stil. Recent heeft de Europese norm voor ladders en trappen, de EN-131 een flinke upgrade gehad. Het veiligheidsniveau van de norm is daarbij fors naar boven toe opgetrokken.

Er zijn diverse nieuwe sterkte- en duurtesten toegevoegd en er wordt nu onderscheid gemaakt tussen consumenten en professioneel gebruik. Een van de meest opvallende wijzigingen die de veiligheid ten goede komt, is de verbreding van de basis van ladders. Bij de reformladders kennen we die al vanwege het vrijstaand gebruik, maar deze basis verbreding is nu ook van toepassing op de andere laddertypen langer dan 3m.

Omdat Skyworks als producent en leverancier van hoogwaardig klimmaterieel streeft naar maximale veiligheid van de gebruiker van haar producten, voert zij deze vernieuwing vanaf begin 2018 door bij haar hele ladderassortiment. Uiteraard blijft het belangrijk dat de ladder op de juiste manier wordt toegepast. Bekijk als gebruiker daarom altijd of de ladder wel het meest geschikte arbeidsmiddel is en zorg er voor dat de ladder onder de juiste hoek op een vlakke, niet gladde ondergrond wordt neergezet. De verbreedde basis geeft zeker meer zijdelingse stabiliteit, maar regelmatig verplaatsen is minstens zo belangrijk om incidenten te voorkomen.

Skyworks zal zich in de toekomst blijven inzetten om meer eenduidigheid te krijgen in de regelgeving rond ladders en trappen, zodat het Warenwet besluit Draagbaar Klimmaterieel uiteindelijk ook volledig onderdeel is van de Europese regelgeving. Kijk op skyworks.nl voor meer informatie.

Skyworks
www.skyworks.nl