fbpx

Lezerstest

Producten
Artikel delen

Haakse slijpmachine, klopboorhamer en reciprozaag

“De kracht heeft mij echt verbaasd. Je hoeft geen machines met snoeren meer te gebruiken”, aldus een veelgehoorde opmerking bij de testers van drie accu machines van Bosch. Ervaren vakmannen gingen aan de slag met een reciprozaag, haakse slijper en klopboorhamer. Er worden hier en daar wat kleine kanttekeningen geplaatst, maar grote tevredenheid overheerst.

Paul Tinnemans testte de reciprozaag GSA 18V-32 Professional bij de renovatie van een plat dak.

Tekst: ing. Frank de Groot

Johan Schaeffer van Klusbedrijf De KlusBij te Rotterdam doet voor de derde keer mee. Hij testte in 2013 al een haakse slijper en in 2015 het 5-in-1 accuschroefboorsysteem Bosch FlexiClick. “We doen allerlei klussen in en om het huis. Van het ophangen van een schilderijtje tot het totaal renoveren van badkamer of keuken. Verbouwen van een zolder of leggen van laminaat is ook geen probleem. Ik werk met zoon, kleinzoon en elk jaar een stagiair. Door de zeer gevarieerde werkzaamheden gebruiken we ook veel soorten gereedschap en zijn daarom altijd geïnteresseerd in noviteiten.”

Paul Tinnemans van Klussenbedrijf Tinnemans doet zelfs al voor de vierde keer mee: in 2012 testte hij voor BouwTotaal al eens een Bosch boorhamer, in 2014 een accuklopboorschroevendraaier en in 2015 een diamantboormachine: “Ik ben nu eenmaal erg geïnteresseerd in vernieuwing. Ik heb een eenmanszaak en ben gespecialiseerd in het compleet afbouwen van een (nieuwbouw)woning maar ook in alle renovatiewerkzaamheden, zoals de verbouwing van een badkamer, zolder of keuken.”
Adwin van de Zande, van de Zande Tegelwerken, ging aan de slag met een haakse slijpmachine. De hoofdactiviteiten van zijn bedrijf zijn het aanbrengen van wand- en vloertegels, zoals het betegelen van badkamers, toiletten en woonkamervloeren. Hij werkt daarbij altijd alleen. “Ik heb me aangemeld als tester omdat ik een accuslijper van een ander merk heb en daar gematigd tevreden over ben. Ik was benieuwd of er betere machines zijn.”

Test reciprozaag

Paul Tinnemans gebruikte de reciprozaag GSA 18V-32 Professional bij de renovatie van een plat dak. Bij deze werkzaamheden is de machine vooral ingezet voor het doorzagen van het bestaande dakbeschot (vloerplanken), maar ook voor het afkorten van de verstevigingsbalken (45 x 145 mm). “Het opladen van de beide accu’s ging snel: circa 45 minuten. De accu’s zijn gemakkelijk in- en uit de lader te schuiven”, aldus de eerste indruk van Paul.

In totaal heeft Paul Tinnemans ongeveer 15 meter dakbeschot van 22 mm dik doorgezaagd. “Daarna hebi ik met dezelfde accu nog vijftien verstevigingsbalken doorgezaagd.”

“Het verwisselen van een zaagblad is kinderspel”, vervolgt Paul. “De hendel voor de zaagbladontgrendeling zit aan de buitenkant en door deze te verdraaien kan het zaagblad worden ingeschoven. De voetplaat is in drie standen verstelbaar. Bij het doorzagen van het dakbeschot kon hierdoor de zaagdiepte worden ingesteld. Hierdoor voorkom je het per ongeluk doorzagen van bijvoorbeeld elektraleidingen. Een klein minpuntje is wel dat de machine niet in de L Boxx III past met de voetplaat er nog aan.”
In totaal heeft Paul ongeveer 15 meter dakbeschot van 22 mm dik doorgezaagd. “Dit ging moeiteloos en de accu vertoonde nog geen uitputtingsverschijnselen. Daarna heb ik met de machine nog circa vijftien verstevigingsbalken doorgezaagd! Hierbij heb ik de pendelbeweging ingeschakeld in zowel stand 1 als ook 2. Het was goed te merken dat het doorzagen van deze balken – geschaafd vuren – hierdoor gemakkelijker ging.”

De machine is volgens Paul stevig vast te houden door het gebruik van zachte materialen aan het handvat en het uiteinde. “Door de trillingsdemping kan de machine goed langere tijd gebruikt worden en het geluidsniveau is zeer acceptabel. Het toerental van de machine blijft verder constant totdat de accu leeg is. Bij het doorzagen van knoesten of dikker hout blijft de machine gewoon zijn werk doen. Minpuntje is dat veel zaagsel tussen de voetplaat blijft zitten. Handig dan weer de uitklapbare haak, waarmee de machine even aan de steiger of ladder is op te hangen. Ik heb deze machine dan ook met veel genoegen mogen testen.”

Test haakse slijpmachine

Toegegeven, hij is wat vies geworden. Maar Adwin van e Zande heeft de haakse accuslijpmachine GWS 18V-125 SC dan ook flink getest.

Adwin van de Zande ging aan de slag met de haakse accuslijpmachine GWS 18V-125 SC. “Ik heb de machine gebruikt voor het slijpen van allerlei soorten tegels, zowel wand- als vloertegels. Mijn ervaringen zijn zeer positief. Bij de andere accuslijper die ik heb, heb ik het probleem dat ik de aan/uit knop heel lastig kan bedienen, omdat ik altijd natte handen heb. Dat is bij de Bosch slijper geen probleem. Ik vind het bijzonder makkelijk dat je de slijper altijd bij de hand hebt en niet met een snoer zit.”

“De kracht heeft mij echt verbaasd”, zegt Adwin. “Ik heb echt het idee dat hij even krachtig is als mijn 220V besnoerde slijper. Ik heb er allerlei verschillende soorten tegels probleemloos en nauwkeurig mee geslepen, zoals glasmozaiek, leisteen en hele harde vloertegels.” De slijper ligt daarbij prettig in de hand: “Op het eerste gezicht lijkt hij vrij groot en robuust, maar daar is als je er mee werkt niets van te merken. Trillingen heb ik niet opgemerkt.”

De accu gaat volgens de tegelspecialist voldoende lang mee: “Als ik bijvoorbeeld aan een badkamer met gemiddelde slijpklussen begin, kan ik dat op één accu doen. Bij vloertegels verwissel ik de accu iets vaker, omdat dat iets meer vergt van de machine. De accu laadt ook zeer snel op, volgens bij wel binnen een uur. De slijper wordt ook keurig geleverd met een koffer en tweede accu. Vreemd is echter dat ik de koffer niet dicht krijg wanneer ik de slijper met de accu erin doe.”

Adwin van de Zande: “De kracht heeft mij echt verbaasd.”

Is er verder nog een minpuntje ontdekt? “Toen ik de slijper ontving heb ik er een schijfje opgezet, omdat ik gelijk wilde zien hoe hij werkte. Ik had een nieuwe schijf gekocht en toen ik deze erop wilde zetten kreeg ik de spanmoer met geen mogelijkheid los. Ik heb deze dus uiteindelijk helemaal los moeten slijpen. Ik heb er nu een snelspanmoer opgezet en dat gaat prima. Resumerend ben ik zeer enthousiast over de slijper.”

Test klopboorhamer

Johan Schaeffer van Klusbedrijf De KlusBij testte de GBH 18V-26 F Professional accuklopboorhamer. “We hebben diverse apparaten van Bosch in gebruik en dan is de accuboorhamer met stofafzuiging een welkome aanvulling van ons gereedschapsassortiment. De machine werd geleverd in een mooie Sortimo koffer, compleet met stofafzuiger, oplader en twee 18 V accu’s.”

“Naarmate we meer met accugereedschap werken zien we de snoeren meer en meer als lastig”, aldus Johan Schaeffer van Klusbedrijf De KlusBij.

“De kracht is onvoorstelbaar en zeker zo groot als de besnoerde boorhamer”, merkt Johan op. “Het is geweldig om met geïntegreerde stofafzuiging te werken. Geen stofzuiger meer in de ene hand en de boormachine in de andere. Geen stof op de grond/vloerbedekking, maar een schoon gat boren. En dat kan ook een gat in een harde betonmuur zijn. Bij het boren met ingeschakelde stofafzuiging moet je wel heel goed opletten dat de punt van de boor niet verloopt, want daar heb je niet zo goed zicht op.”

“We hebben ook tegeltjes van de muur gebikt. Een groot voordeel is dat je het hameren uit kunt zetten. Bij het boren in een betegelde wand begin je gewoon in de boorstand en als je daar doorheen bent zet je de hamerstand aan en boor je dieper. Die diepte kun je netjes instellen.”
De machine is volgens Johan wel vrij zwaar, vergeleken met de ‘gewone’ accuboormachine. “Met de stofafzuiger erop geklikt – die je er trouwens ook eenvoudig kan afhalen – is hij wat lomp. Je zult hem dan ook niet gauw als schroefmachine gebruiken, ook al kan dat wel. De trillingsdemping is echter prettig. De lader laadt verder, zoals we van Bosch gewend zijn, snel genoeg om door te kunnen werken. Zeker omdat er twee accu’s bij geleverd worden.”

“Het is geweldig om met stofafzuiging te werken. Geen stofzuiger in de ene hand end e boormachine in de andere, maar alleen de boormachine met de geïntegreerde stofafzuiging.”

Johan vervolgt: “Je kunt SDS boren gebruiken, maar als je de kop wisselt is hij ook geschikt voor gewone boren. En het wisselen van boren is niet moeilijker of makkelijker dan bij andere machines. Boren of beitels zijn er niet bijgeleverd. Het zou wel makkelijk geweest zijn als er in de koffer een vak was gemaakt om beitels en boren op te bergen.” Hij besluit: “Naarmate we meer met accugereedschap werken zien we de snoeren meer en meer als lastig. De kracht van de Bosch accumachines doet zeker niet onder voor de besnoerde machines.”

BouwTotaal